Další starosti v Českém Švýcarsku: Padají obrovské balvany! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Další starosti v Českém Švýcarsku: Padají obrovské balvany!

Téměř dvoutunový balvan zachytila ocelová síť.
Téměř dvoutunový balvan zachytila ocelová síť. (Foto Aha! – Michal Israel Volf )

Od ničivého požáru v Českém Švýcarsku sice uplynulou už před půl roku, přesto tuto oblast stále sužují problémy. Plameny totiž v létě poškodily nejen lesy a krajinu, ale také ocelové záchytné sítě nad Hřenskem. Zábrany tak potřebují rychlou opravu a lidé jistotu, že jim tu nezačnou na domy padat kameny. A ty padají.

Balvan vážící téměř dvě tuny se uvolnil v minulých dnech přímo nad jedním z hotelů na okraji Hřenska. „Kdyby tu nebyla záchytná síť, skončil by tento kus pískovce nejspíš až ve sklepení budovy dole pod námi,“ myslí si šéf geologů NP České Švýcarsko Jakub Šafránek.

Narušená nosnost

Ocelové pletivo má sice obrovskou nosnost, ta ale může být po požáru narušená. „Pokud je zasažena vysokou teplotu a následně prudce zchlazena třeba při hašení, tak se kalí a snižuje se její pevnost a pružnost,“ vysvětlil Jakub Šafránek. Také proto museli nechat balvan co nejdřív odstranit.

Odnos v baťohu

„Museli jsme vynést na místo agregát a velké sbíjecí kladivo a po malých kouskách ten kámen rozbít. Je potřeba to dělat rychle, aby nebyla zatěžována ta síť,“ popsal postup prací Petr Konůpka z firmy Koňadra –výškové práce. Se svými kolegy vyrazil do výšky několika stovek metrů, aby přímo na místě balvan rozbili. „Byl to celkem měkký pískovec a tak jsme do hodiny udělali z balvanu malé kusy, které následně odnosíme v rukách a batozích na místa, kde nebudou nikoho ohrožovat,“ dodal Petr Konůpka.

Miliony za opravu sítí

Kvůli poškozením na záchytných sítích povolala správa parku odborníky z ČVUT. Ti měli za úkol zjistit, jak hodně jsou bariéry poškozené. „Máme třetinu sítí zasažených, kdybychom je měli na základě rozpočtu opravit, tak by to stálo kolem 44 milionů,“ poznamenal Jakub Šafránek. Na základě výsledků zkoumání ČVUT se ale podle něj náklady o něco sníží. „Ne všechno, co je černé, je totiž poškozené,“ upřesnil.

Zákazy a propouštění

Turisty kvůli následkům loňského lesního požáru, který zasáhl více jak 1600 hektarů pozemků parku, čekají v nadcházející sezoně zásadní omezení. „Například Edmundova soutěska, kde Hřensko provozuje přepravu na lodičkách, zůstane uzavřena, jsme ale připraveni od 1. dubna zahájit plavbu alespoň v Divoké soutěsce,“ sdělil starosta Hřenska Zdeněk Pánek. Kvůli tomu bude muset obec také propustit zhruba dvě třetiny zaměstnanců.

Speciální autobusy

„Po požáru nás budou provázet další rizika, na Gabrielině stezce je potřeba odtěžit asi dva tisíce pět set stromů, takže i ta zůstane pro turisty uzavřena,“ doplnil šéf parku Petr Kříž. Správa proto chystá alespoň speciální autobusy, které budou vozit turisty k výchozím bodům turistických stezek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.