Požár v Českém Švýcarsku: První část je uhašena! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Požár v Českém Švýcarsku: První část je uhašena!

Hasiči nalezli dílčí ohniska v severní části prostoru nad Hřenskem a Křídelních stěnách.
Hasiči nalezli dílčí ohniska v severní části prostoru nad Hřenskem a Křídelních stěnách. (Twitter.com/Filip Molčan)

Jedna z nejkrásnějších lokalit Česka hoří více než dva týdny, nad živlem už je ale téměř vyhráno! Část národního parku hasiči vrátili do rukou jeho správců, další budou následovat a vrátit se budou moci i evakuovaní.

Hasiči ještě včera večer pokračovali ve vytváření obranného průseku z Mezní Louky k německé hranici. Ten umožňuje snazší pohyb zasahujících i techniky a též působí jako prevence proti šíření požáru. I v noci dál střežili za pomoci dronů přetrvávající ohniska. „Do pátku požár v NP České Švýcarsko zlikvidujeme,“ věří však šéf hasičů Vladimír Vlček.

„Sektory na jihu od řeky Kamenice, případně i soutěsky, bychom mohli předat správě národního parku i dříve,“ řekl pak Aha! jejich mluvčí Martin Kavka. Veřejnost se sem ale podle něj podívá až po odstranění popadaných a ohořelých stromů. Situaci včera prověřil i ministr vnitra Vít Rakušan (44, STAN).

V Českém Švýcarsku se po požáru už začíná zelenat

Video se připravuje ...

 „Jeden z hašených sektorů kousek od Janova předali ráno hasiči správě parku, tam už ohniska nejsou,“ uvedl. „Do všech oblastí se povedlo dostat vodu a ta infrastruktura tam zůstane, i když bude požár uhašen. Ti, co budou hlídkovat v exponovaných místech, budou mít přístup k vodě a při rozšíření rizika možnost zasáhnout,“ dodal. Vyšetřovatelé dál pátrají po příčině požáru. Povolávají i kynology se služebními psy vycvičenými k hledání urychlovačů hoření.

Les vzplál u Krupky

Další nebezpečný požár lesa vypukl včera kolem poledne blízko pily Vrchoslav u Krupky na Teplicku na úpatí Krušných hor. Vyjelo tam 13 hasičských jednotek. Požár máme ohraničený,“ mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Na rybníku pod pilou byla zřízena čerpací stanice pro hasičská auta a na místo povolali i vrtulník.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.