Policie změnila kvalifikaci požáru: České Švýcarsko někdo zapálil?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policie změnila kvalifikaci požáru: České Švýcarsko někdo zapálil?!

S ohněm bojovalo 6000 hasičů.
S ohněm bojovalo 6000 hasičů.  (Foto ČTK/V. Hájek, O. Hájek)

Úmyslný trestný čin obecného ohrožení! Policisté překvalifikovali požár v národním parku České Švýcarsko. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že oheň někdo s největší pravděpodobností založil úmyslně. Viníkovi hrozí až 15 let vězení.

Kriminalisté původně nejničivější požár v dějinách Česka šetřili jako obecné ohrožení z nedbalosti, za které pachateli hrozilo nanejvýš osm let. „Na základě vyhodnocení dosud získaných informací a důkazů jsme případ překvalifikovali na trestný čin obecného ohrožení. Příčina požáru je nadále předmětem prověřování,“ řekla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Vyšetřování podle ní může trvat několik měsíců. Na spáleniště dohlíží pracovníci národního parku a dobrovolní hasiči, kteří v případě potřeby v oblastech se zvýšenou teplotou rozhrabou půdu a následně ji je prolijí vodou. Jen v pondělí dron odhalil čtyři taková místa.

Vzplál 24. července

Nejrozsáhlejší požár v České republice vznikl 24. července, vystřídalo se u něj zhruba 6000 hasičů. Hmotná škoda zatím nebyla vyčíslena. Do evakuovaného Hřenska a jeho částí Mezná a Mezní Louka se mohou od soboty vracet lidé.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.