Odvážný šofér Bronislav Kocourek: Zastavil trolejbus a šel hasit požár! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Odvážný šofér Bronislav Kocourek: Zastavil trolejbus a šel hasit požár!

Dům, kde vypukl požár.
Dům, kde vypukl požár. (Foto HZS Jihomoravského kraje)

Pohotovost i odvaha zdobí zaměstnance brněnského dopravního podniku Bronislava Kocourka. Na trase své trolejbusové linky si všiml požáru v jednom z rodinných domů a pro jeho obyvatelku se stal andělem strážným.

Směna probíhala o uplynulém víkendu až do podvečera v poklidu, ulice městské čtvrti Komín má pan Bronislav naježděné a dalo by se říct, že je zná nazpaměť. Ani řidič, který jezdí pravidelně po jedné trase, však nesmí slevit z ostražitosti. Náhle tak spatřil valící se kouř z jednoho z rodinných domků a mávající postavu u dveří. „Zastavil jsem, popadl práškový přístroj v kabině a vlítl dovnitř,“ popsal svou reakci.

Žena u dveří jej nasměrovala do kuchyně, kde jí vzplál hrnec s olejem. Bezpečnostní školení zaměstnanců dopravním podniku se tentokrát vyplatilo beze zbytku. Pan Bronislav spustil proud z hasičáku a po pár desítkách vteřin si mohla majitelka oddechnout. To už odvážného šoféra jistil kolega Michal Křepela, který projížděl stejnou trasu. „Ujistil se, zda je kolega v pořádku,“ řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. A Bronislav? Nečekal na poděkování, sedl zpátky za volant a vyrazil s překvapenými cestujícími zase na svou trasu. „Pokračoval jsem v cestě, i když jsem teda smrděl jak spálený boty,“ usmívá se s odstupem řidič. Vyfotit se odmítl, tvrdí, že neučinil nic, co by neudělal kdokoli druhý.

Uznání hasičů

Není pochyb, že pohotový zákrok Bronislava vytrhl trn z paty profesionálním hasičům. „Ten den jsme jezdili odstraňovat hlavně následky bouřek a velký požár rodinného domu by jistě zaměstnal hned několik jednotek na delší dobu. Nemohly bychom tak pomáhat u řady jiných událostí,“ podtrhl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.