Turistická sezona v Hřensku v ohrožení: Balvany zavřely silnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Turistická sezona v Hřensku v ohrožení: Balvany zavřely silnici

Padající balvany by mohly někoho zabít.
Padající balvany by mohly někoho zabít.  (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Okolí Hřenska na Děčínsku loni poničil obří lesní požár a teď se na něj valí další problémy. Konkrétně balvany, které padají na silnici mezi Hřenskem a Mezní Loukou. Kvůli tomu zde bude na tři týdny uzavřena silnice.

Že jsou se skalními bloky potíže, zjistili těžaři, kteří odstraňovali požárem poškozené stromy na vrcholu skály naproti penzionu Klepáč. „U kamenů je zde akutní riziko, že spadnou,“ řekla Lenka Holovská ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Podle ní by se měly odstranit do tří týdnů. Zřícení hrozí u čtyř nestabilních skalních bloků nad silnicí, autobusovou zastávkou i budovami. Do té doby bude silnice uzavřena.

Přestanou lidé jezdit?

Uzavírka nadělá potíže lidem z osad Mezná a Mezní Louka, kteří budou jezdit po objížďce přes Vysokou Lípu u Jetřichovic (asi 28 km namísto 5,5 km). Po ní pojedou i autobusy včetně školních. „Nemíním se smířit s tím, že to bude po takovou dobu. Pro obec je to opět likvidační,“ řekl Zdeněk Pánek, starosta Hřenska, které chce turistickou sezonu zahájit 1. dubna. „Ty lidi se k nám odnaučí jezdit,“ podotkl.

Kdo to zaplatí?

Obce a Ústecký kraj se jako vlastníci ohrožených pozemků musí domluvit se správou parku, kdo likvidaci balvanů provede a zaplatí cca milion korun. „Vlastník ohrožených pozemků je povinen provést opatření, aby vyloučil škody a rizika,“ řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov. Z toho důvodu správa parku oslovila krizový štáb Ústeckého kraje, který se má konat 8. března. Podle starosty Hřenska to je pozdě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.