Rok od tragické smrti Petra Kellnera (†56): Nehodu stále vyšetřují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rok od tragické smrti Petra Kellnera (†56): Nehodu stále vyšetřují!

Petr Kellner
Petr Kellner (PPF)

Je to už rok, co nečekaně zahynul nejbohatší Čech Petr Kellner (†56). Na Aljašce se s ním zřítil vrtulník, ve kterém bylo dalších pět osob. Čtyři pasažéři zemřeli a jenom jeden přežil. Co se přesně loni 27. března v horách stalo?

Kellner, jehož majetek před úmrtím činil podle časopisu Forbes 293 miliard korun, měl majetek hlavně z podnikání, protože vlastnil a založil skupinu PPF, která zaměstnává přes 98 tisíc lidí ve 21 zemích světa. Do impéria spadá třeba operátor O2, Air Bank, TV Nova či Škoda Transportation.

Ještě rok?

Pád vrtulníku stále vyšetřuje americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB). „Vyšetřování stále probíhá. V tuto chvíli nemáme odhadované datum dokončení. Většina vyšetřování smrtelných leteckých nehod je dokončena za 12 až 24 měsíců,“ napsal Aha! mluvčí NTBS Peter C. Knudson.

První závěry

Veřejnost tak stále přesně neví, co se na svahu osudný den stalo. Osmnáct dní od nehody ale americké úřady zveřejnily předběžnou zprávu, podle níž pilot vrtulníku Airbus AS350 B3 nezvládl přistání s posádkou provozující heliskiing (sport, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu – pozn. red.) a vše se stalo, když se stroj pohyboval nad svahem v rychlosti 2 km/h (1 uzel) ve výšce 6266 stop (1910 metrů).

Jak zemřel Petr Kellner? I po roce jsou příčiny zřícení vrtulníku nejasné

Video se připravuje ...

Napsaný příběh?

Podle jediného přeživšího, kterým se stal snowboardista a fotograf David Horváth (49), neměl vrtulník žádné technické problémy. Tak to aspoň řekl před rokem členovi vedení skupiny PPF Vladimíru Mlynářovi (56). Snowboardista se ale mediálnímu vystupování vyhýbá. Veřejnost by se ale přesto mohla brzy dozvědět, co se v den nehody stalo. Horváth se chce ze svého zážitku vypsat. „Myslím si, že je to správná cesta, jak se s tím vypořádat,“ řekl před 14 dny Aha!. Kdy ale text, který by mohl být i knihou, vyjde, zatím není jasné.

»Otěže« převzala manželka

Roli nejbohatší osoby tuzemska převzala manželka Renáta (54). Podle Fobresu se jí majetek po smrti manžela zvětšil na 374,7 miliardy. Zapojena má být i do vedení PPF. Účastnit se má jednání čtyřčlenného řídicího výboru, který byl po smrti Kellnera založen. Sama miliardářka je také, podle vyjádření skupiny PPF z loňského května, jmenována správcem pozůstalosti. Z jejich zprávy ale nevyplývá, že je dědické řízení uzavřeno. Je možné, že »dělení« majetku stále probíhá. Nárok by na majetek měli mít tři dcery a jeden syn.

Kdo všechno zahynul?

Petr Kellner (†56), majitel skupiny PPF Benjamin Larochaix (†50), trenér snowboardingu Gegory Harms (†52), organizátor akce Sean Mcmanamy (†38), horský vůdce Zachary Russell (†33), pilot

Třicet let existence společnosti PPF

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.