Čtvrt roku po skonu Procházkové: ULOŽÍ JI DO SPOLEČNÉHO HROBU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čtvrt roku po skonu Procházkové: ULOŽÍ JI DO SPOLEČNÉHO HROBU!

Zdenka Procházková skonala opuštěná.
Zdenka Procházková skonala opuštěná. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Martin Hykl, ČTK)

Neměla děti, které by se postaraly o uložení urny. Zdena Procházková (†95) zemřela v srpnu na zápal plic osamělá. Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka (52) proto nabídl pomocnou ruku.

O jednu z posledních prvorepublikových hereček obětavě pečovaly v posledních letech hned dva manželské páry – Žmolíkovi a Gajdáčkovi. Jinak měla paní Zdenka Procházková, která představovala ve stejnojmenném filmu Lídu Baarovou, pouze sestřenici a bratrance, ale ti už mají také svůj věk.

Manželka Rudolfa Jelínka Martina: O Zdenku Procházkovou (†95) se starala až do konce!

Video se připravuje ...

Bude u Oscara

„Máme na Vyšehradě hrob Herecké asociace. Byla to velmi dobrá nabídka, a můžeme se tak postarat o umělce, které nemá kdo pohřbít. Už tam leží například náš jediný dětský držitel Oscara Ivan Jandl,“ řekl herec a režisér. Jandl zemřel v pouhých padesáti letech zcela opuštěný.

Dvě místa odpočinku

Blízko hrobu Herecké asociace je ještě hrob Nadace Život umělce. Tam odpočívá mnoho slavných, jako například Ljuba Hermanová (†83), Zita Kabátová (†99), Karel Vlach (†74) a Zuzana Navarová (†45). Skladatel hudby k seriálu Policie Modrava Zdeněk Barták (†89) starší si vysloveně přál, aby mu syn zařídil uložení na Vyšehradě. „Celý život s Vlachem soupeřili, kdo má lepší orchestr, tak chtěl být s ním,“ řekl Zdeněk Barták (67) mladší.

Jiří Stivín na pohřbu Zdenky Procházkové: Znal jsem ji od 5 let!

Video se připravuje ...

Soška ve 12 letech

Ivan Jandl je prvním a zatím jediným českým hercem oceněným Oscarem. Spolu se Zlatým glóbem ho obdržel v roce 1949 za hlavní dětskou roli chlapce traumatizovaného válkou v protiválečném dramatu The Search (Poznamenaní), to mu bylo 12 let. Režisér Fred Zinnemann ho objevil v Dismanově dětském rozhlasovém souboru. Český film mu pak už moc příležitostí nedal. Navzdory tomu, že byl diabetik, řešil smutek a zábrany pomocí alkoholu. Se smrtí matky odpadla poslední brzda. Zabilo ho zoufalství z promarněného života, společenská zneuznanost a nevůle bojovat s nemocí. Zemřel na záchvat v samotě svého mládeneckého bytu, nedlouho po návratu z nemocnice.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.