Shnilý Halloween? 5 triků, jak prodloužit dýni život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Shnilý Halloween? 5 triků, jak prodloužit dýni život

Podobnou dekoraci nikdo nechce!
Podobnou dekoraci nikdo nechce! (iStock)

Konec října je už neodmyslitelně spjatý s vyřezáváním dýní. Jenže jakmile dýni vydlabete, radost po pár dnech vystřídá zklamání, protože dýně se začne deformovat a plesnivý. Aha! vám přináší tipy, které dýni prodlouží životnost.

Udržujte čistotu

Dlabejte dobře omytými, nejlépe ve vroucí vodě vysterilizovanými nástroji. Nezapomeňte ani na ruce, nebo si můžete nasadit sterilní rukavice.

Najděte jí chlad

V teple rychle vyschnou a bortí se. Najděte jim proto chladné místo u okna nebo na schodech. Ale pamatujte, že dobře jim nedělají ani přízemní mrazíky.

Použijte savo

Dýni namočte na několik hodin do slabého roztoku sava s vodou a nechte proschnout. Také můžete na dýni ještě nastříkat přípravek proti plísním.

Pomažte ji olejem

Dopřejete jí balzám v podobě vazelíny nebo jedlého oleje. Pomažte ji zvenku, zevnitř a nezapomeňte na řezné plochy. Zabráníte tím rychlému vysušování.

Kupte umělé svíčky

Lepší než svíčka uvnitř dýně, která dekoraci napomáhá k rychlému vyschnutí, jsou třeba svíčka na baterky nebo světýlka na řetězu, který se smotá dovnitř.

Tip Aha!
Vyřezanou dýni můžete dozdobit barevným listím, vřesem, nebo ručně vyrobenými věnečky z kaštanů, žaludů či ze skořápek ořechů.

Co s dužinou a semínky?

Vydlabanou dužinu a semínka rozhodně nevyhazujte. Vybraná dýňová semínka propláchněte vodou a nechte v troubě vysušit. Následně je můžete zobat jen tak, nebo opražit. Jsou výborná do salátů nebo do pečiva. Dužinu využijte k přípravě polévky, koláčů nebo jako náplň do štrůdlů. Fantazii se meze nekladou. Stačí dužinu lehce povařit, rozmixovat a následně nechat okapat přebytečnou vodu. Vzniklé pyré poslouží na přípravu slaných i sladkých receptů

DEKORACE ZA PÁR KORUN

Halloween není sice v Česku tradičním svátkem, ale právě vydlabávání a vyřezávání dýní je stále oblíbenější. Je to skvělá podzimní dekorace na schodiště, zahrady, balkony či okna a navíc za pár korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.