Samhain, Feralia, Halloween, Dušičky: Vše o svátcích mrtvých | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Samhain, Feralia, Halloween, Dušičky: Vše o svátcích mrtvých

Historie Halloweenu sahá tisíce let zpátky až ke keltskému svátku Samhain
Historie Halloweenu sahá tisíce let zpátky až ke keltskému svátku Samhain (Instagram.com/@morning.sophie)

Historie Halloweenu sahá tisíce let zpátky až ke keltskému svátku Samhain. Byl časem, kdy mizela opona mezi světem živých a mrtvých, takže pozůstalí mohli komunikovat se svými blízkými, kteří přešli na druhou stranu.

Kdo slavil jako první?

Většina vědců se shoduje na tom, že svátek, jak ho známe, vznikl asi před 2000 lety, kdy Keltové v Evropě oslavovali konec sklizně a začátek nového roku svátkem zvaným Samhain (vyslovuje se sow-win). Lidé také věřili, že v tomto období mohou snadněji komunikovat s mrtvými, a zapalovali velké ohně, aby zahnali duchy.

Začátek temné část roku

Keltové také věřili, že duchovní komunikace o Samhainu usnadňuje druidům předpovídat budoucnost. Aby si naklonili božstva, rozdělávali ohně a obětovali úrodu a zvířata. Vesničané se také účastnili ohňových obřadů ve zvířecích hlavách a kůžích jako kostýmech.

Netopýři jako symboly

Mnozí si oprávněně spojují netopýry s Halloweenem. Ohně druidů přitahovaly brouky, kteří zase lákali netopýry, aby si přišli pochutnat. V pozdějších letech se objevily různé lidové pověsti, které netopýry označovaly za předzvěst smrti nebo zkázy. V novoskotské mytologii netopýr, který se usadí v domě, znamená, že muž v rodině zemře. Pokud létá kolem a snaží se uniknout, zahyne místo něj žena v rodině.

I Římané slavili

Římané dobyli většinu keltského území do roku 43 n. l. a podle historie si s sebou v té době přinesli vlastní podzimní slavnosti. Jejich říjnové oslavy zvané Feralia připomínaly také odchod mrtvých. Další svátek, svátek Pomony, uctíval římskou bohyni ovoce a stromů.

Ukradený svátek

Několik křesťanských papežů se pokusilo nahradit pohanské svátky jako Samhain vlastními náboženskými obřady. V roce 1000 n. l. se 2. listopadu konal svátek Všech duší, kdy se živí modlili za duše zemřelých. Svátek Všech svatých neboli All Hallows uctíval svaté 1. listopadu. Z 31. října se tak stal předvečer Všech svatých, z něhož se později stal Halloween.

Staré zvyky nemizí

Navzdory novému náboženskému zaměření lidé ve staré Anglii a Irsku nadále spojovali konec října s blouděním mrtvých. Obětovali dary v podobě jídla, aby obměkčili hladové duchy, a postupem času se lidé začali oblékat do strašidelných kostýmů a sami chodili žebrat o pohoštění. Tomuto zvyku se říkalo „mumlání“ a vypadal dost podobně jako dnešní koledování americké koledování.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.