Posilte imunitu v kuchyni! Už jste vyzkoušeli hlívu?

Až se teď na podzim vydáte houbařit do lesa, nekoukejte jen pod stromy, ale také na ně! Na kmenech totiž dost pravděpodobně najdete hlívu ústřičnou, která je doslova vzpruhou pro naši imunitu a dá se také skvěle zužitkovat při vaření.
Hlíva ústřičná je naší nejznámější léčivou houbou. Roste na podzim v listnatých lesích na odumřelých i živých kmenech stromů. Obsahuje především betaglukany, které posilují náš imunitní systém; osvědčily se také v boji s kvasinkovými infekcemi. Mezi další zdraví prospěšné látky patří lovastatin, který snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, vitaminy B, D, C, a K, nenasycené mastné kyseliny a bioflavonoidy.
Kromě toho, že posiluje obranyschopnost, se hlíva používá při léčbě akné, ekzému či bradavic, vysokého krevního tlaku a díky houbové vláknině také jako prevence vzniku zácpy, nebo naopak průjmu. Má vynikající chuť i příjemnou vůni, takže se skvěle hodí do teplé i studené kuchyně a oblíbí si ji i ti, kteří jiným houbám příliš neholdují.
A co s ní?
● HLÍVOVÝ GULÁŠ: Při vaření postupujte stejně jako během přípravy klasického guláše, maso ale nahraďte na kousky pokrájenou hlívou ústřičnou. Podávejte s pečivem.
● HLÍVOVÉ ŘÍZKY: Plátky hlívy osolte, opepřete, obalte ve vajíčku a poté v kukuřičné strouhance. Smažte na oleji dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.
● BRAMBORAČKA S HLÍVOU: Namísto »obyčejných« hub přidejte do bramboračky na malé kousky nakrájenou hlívu.