Rádce Aha! Jak a na co použít v kuchyni dýni!
Oranžové krásky se dostanou do hledáčku labužníků každý podzim. Vyznáte se v nich a víte, na co kterou použít, a umíte z nich vykouzlit menu pro mlsouny?
Velká šestka
Dýní je mnoho druhů (cca 850), ale v kuchyni se jich používá hlavně šest nejznámějších.
Špagetová dýně
Má kulovitý či protáhlý tvar. Nejčastěji je najdete v krémové, žluté nebo oranžové barvě. Uvnitř najdete dužinu, která připomíná špagety. Lze ji použít místo těstovin nebo jako přísadu do polévky.
Dýně Goliáš
Velmi špatně se sklízí a skladuje, váží až 30 kilogramů. Hodí se pro zavařování či výrobu džemů.
Máslová dýně
Potřebuje velmi specifické podmínky (slunce a teplo) na pěstování. Patří mezi nejekonomičtější druh, protože hruškovitý tvar nabízí velké množství dužiny.
Dýňové pyré
Potřebujete:
✔ ½ lžičky kmínu
✔ 2 – 3 lístky bobkového listu
✔ 1 lžičku bazalky
✔ 1 ks dýně Hokkaidó
✔ 100 g másla
✔ 1 lžičku oregana, sůl podle chuti
Postup:
Středně velkou dýni Hokkaidó omyjte, rozkrojte na polovinu, vydlabejte semínka a zbytek nakrájejte na kostky. Dýni dejte do velkého hrnce, přidejte sůl, kmín, bobkový list a zalijte vodou. Uvařte doměkka, dýně je hotová cca 15 – 20 minut. Uvařenou dýni sceďte, bobkové listy vyndejte. Ještě horkou dýni rozmixujte společně se 100 g másla a dochuťte podle potřeby – solí, bylinkami, osmaženou cibulkou apod.
Zbytek článku najdete v tištěné podobě Aha! na den 9. 10. 2020