Rádce Aha! Jak a na co použít v kuchyni dýni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha! Jak a na co použít v kuchyni dýni!

ilustrační foto
ilustrační foto (tchiboblog.cz)

Oranžové krásky se dostanou do hledáčku labužníků každý podzim. Vyznáte se v nich a víte, na co kterou použít, a umíte z nich vykouzlit menu pro mlsouny?

Velká šestka

Dýní je mnoho druhů (cca 850), ale v kuchyni se jich používá hlavně šest nejznámějších.

Špagetová dýně

Má kulovitý či protáhlý tvar. Nejčastěji je najdete v krémové, žluté nebo oranžové barvě. Uvnitř najdete dužinu, která připomíná špagety. Lze ji použít místo těstovin nebo jako přísadu do polévky.

Dýně Goliáš

Velmi špatně se sklízí a skladuje, váží až 30 kilogramů. Hodí se pro zavařování či výrobu džemů.

Máslová dýně

Potřebuje velmi specifické podmínky (slunce a teplo) na pěstování. Patří mezi nejekonomičtější druh, protože hruškovitý tvar nabízí velké množství dužiny.

Dýňové pyré

Potřebujete:

✔ ½ lžičky kmínu
✔ 2 – 3 lístky bobkového listu
✔ 1 lžičku bazalky
✔ 1 ks dýně Hokkaidó
✔ 100 g másla
✔ 1 lžičku oregana, sůl podle chuti

Postup:

Středně velkou dýni Hokkaidó omyjte, rozkrojte na polovinu, vydlabejte semínka a zbytek nakrájejte na kostky. Dýni dejte do velkého hrnce, přidejte sůl, kmín, bobkový list a zalijte vodou. Uvařte doměkka, dýně je hotová cca 15 – 20 minut. Uvařenou dýni sceďte, bobkové listy vyndejte. Ještě horkou dýni rozmixujte společně se 100 g másla a dochuťte podle potřeby – solí, bylinkami, osmaženou cibulkou apod.

Zbytek článku najdete v tištěné podobě Aha! na den 9. 10. 2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.