Opravdový příběh seriálu Ochránce: Když facka odvolá ředitele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Opravdový příběh seriálu Ochránce: Když facka odvolá ředitele

Ředitel základní školy musel kvůli facce žákovi sedmé třídy rezignovat.
Ředitel základní školy musel kvůli facce žákovi sedmé třídy rezignovat. (Foto Aha! – Mária Rušinová, Česká televize, eagles.cz)

I včerejší epizoda seriálu Ochránce má předlohu v reálném případu. Co se stalo? Oblíbený ředitel základní školy Glowackého v Praze 8 Miroslav Koranda (66) v dubnu 2015 během vyučování vlepil pohlavek drzému žákovi. To ho i přes podporu rodičů i ministryně školství nakonec stálo místo.

K pohlavku došlo při hodině matematiky v 7. třídě poté, co ředitel musel odejít ze třídy do jídelny kvůli řešení jiného konfliktu. „Počítejte příklady,“ řekl žákům. Po návratu zjistil, že někteří se raději věnují volné zábavě. „Tenhle žák měl nějaké připomínky, tak jsem mu řekl: Dělej. Měl další, tak jsem mu dal pohlavek. Ale opravdu výchovný,“ přiznal Koranda v únoru 2016 Blesku. Maminka žáka pro podobné řešení situace ovšem neměla pochopení a na ředitele podala stížnost, kterou začala řešit školní inspekce a také obecní zastupitelstvo v Praze 8.

Pod tlakem skočil

Po medializaci případu se na ředitele sesypala nejen vlna kritiky, ale i podpora ze strany ostatních rodičů, učitelů, a dokonce i od ministryně školství Kateřiny Valachové (45, ČSSD). „Pan ředitel jistě není rád, že mu ujela ruka, a za normálních okolností by tak nereagoval,“ řekla ministryně při vyhlašování cen Zlatý Ámos pro nejlepšího kantora. Koranda nakonec na místo ředitele sám rezignoval ke konci června 2016.

Sympaťák s máslem na hlavě

Scenáristé děj čtvrtého dílu oproti skutečnosti mnohem víc zdramatizovali. Ředitel v podání Jana Čenského (60) vystupuje jako na první pohled sympatický chlap s gulama, ovšem školský ombudsman, kterého hraje Lukáš Vaculík (59), zjistí, že tajně posílá studenty zahradnické střední školy pracovat na zahrady. Peníze inkasuje do své kapsy. Má i jiné vady na kráse a i s těmi chce uspět ve volbách, které jsou už na spadnutí. Nechybí mu totiž ty správné kontakty. Faktem ovšem je, že coby ředitel střední zahradnické školy byl odvolán kvůli tomu, že vrazil facku drzému žákovi. Ředitelovi příznivci v tom ale viděli pomstu jeho konkurentky a požádali o pomoc právě ombudsmana Aleše Pelána. Nevěřili, že jeden pohlavek úspěšnému řediteli zničí kariéru. Jenže to byl jen vrchol ledovce...

Trailer k seriálu Ochránce

Video se připravuje ...

ČENSKÝ TRÉNOVAL NA EAGLES

Včerejší díl se točil loni v červenci v areálu elitního českého baseballového a softbalového klubu Eagles Praha, jehož muži letos získali v extralize bronzové medaile. Jan Čenský si kvůli roli přišel do Krče vyzkoušet, jak mu to půjde s pálkou. A švihal s ní jako zkušený hráč. V seriálu se mu to hodilo, coby člen týmu Axes musel vědět, jak se k tomuto sportu postavit. Sám uznal, že jde o velice zajímavou hru, která v sobě mísí jak fyzickou stránku, tak i velkou dávku přemýšlení. A také velkou porci zábavy už pro předškoláky. Pokud chcete dopřát svým ratolestem – dětem i vnoučatům – radost z pohybu, přiveďte je do Krče, kde se jich ujmou zkušení trenéři.

Trailer na seriál Ochránce

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.