Seriál OCHRÁNCE: Kritika kvůli Romům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Seriál OCHRÁNCE na ožehavé téma: Kritika kvůli Romům!

Deset příběhů, které otřásly českým školstvím aneb Ochránce, nový seriál České televize v hlavní roli s Lukášem Vaculíkem
Deset příběhů, které otřásly českým školstvím aneb Ochránce, nový seriál České televize v hlavní roli s Lukášem Vaculíkem (ČT)

Na diskriminaci v českém vzdělávacím systému upozornil už v roce 2007 Evropský soud pro lidská práva. Romské děti totiž tehdy tvořily přes polovinu všech studentů speciálních škol. Ministerstvo školství v reakci tyto školy zrušilo a zčásti se stala tzv. inkluzivní zařízení, ve kterých žákům se speciálními vzdělávacími potřebami pomáhají asistenti dohnat rezervy v probírané látce. Problémy s kázní ovšem často nezmizely. I tom seriál Ochránce!

Tvůrci seriálu Ochránce se tak mohli inspirovat napjatou situací v Brně v roce 2016, kdy radnice kvůli rekonstrukci sloučila převážně romskou ZŠ Merhautovu a inkluzivní ZŠ Jana Amose Komenského. Její ředitelka Danuše Filipínská tehdy možnosti styku žáků obou škol zamezila provazem oddělujícím vyhrazený prostor, kvůli čemuž byla radnicí nařčena z rasismu. Vedení školy se od té doby změnilo a díky protestům rodičů nakonec nedošlo k trvalému sloučení obou škol.

Trailer k seriálu Ochránce:

Video se připravuje ...

Lukáš Vaculík: V seriálu si ho ochočil pes!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.