Děsivá předloha Ochránce: Při útěku umlátil vychovatelku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Děsivá předloha Ochránce: Při útěku umlátil vychovatelku!

Deset příběhů, které otřásly českým školstvím aneb Ochránce, nový seriál České televize v hlavní roli s Lukášem Vaculíkem
Deset příběhů, které otřásly českým školstvím aneb Ochránce, nový seriál České televize v hlavní roli s Lukášem Vaculíkem (ČT)

Včerejší epizoda televizního seriálu Ochránce měla, podobně jako další díly, předlohu v reálném případu. Dominik Kalenda (tehdy 17) se pokusil v lednu 1998 utéct z výchovného ústavu v Chrastavě na Liberecku. Při cestě za svobodou samorostem brutálně umlátil vychovatelku a pokusil se zabít i její kolegyni! Dnes je již na svobodě.

Vražda tehdy kvůli své chladnokrevnosti otřásla veřejností a vystrašila obyvatele Chrastavy. Kalendu při útěku vyrušila vychovatelka. Ani na chvíli nezaváhal, zvedl sedmnácticentimetrový samorost a opakovaně mlátil ženu do hlavy. Na pomoc jí přispěchala kolegyně, kterou také několikrát udeřil. Poté se ovšem první žena začala zvedat a Kalenda jí zasadil další rány, tentokrát už smrtelné.

Skutečný vrah Kalenda u soudu.

Chtěli vyšší trest
Brutální vraždu řešil liberecký soud a Dominik Kalenda díky svému nízkému věku vyvázl s osmiletým vězením. Posun nepřineslo ani odvolání státního zástupce k Vrchnímu soudu v Praze. Jeho soudce pouze v závěrečné řeči politoval toho, že nemůže vraha kvůli špatně nastaveným zákonům poslat do vězení na delší čas.

Trailer na seriál Ochránce

Video se připravuje ...

Porušovali práva dětí

Po vraždě se chrastavský výchovný ústav dostal do hledáčku médií ještě několikrát. V květnu 2016 vyšlo najevo, že v pasťáku panovala pravidla jako ve vězení. Chovancům kvůli neposlušnosti stříhali vlasy, v rozporu byl i bodový systém, na základě něhož někteří dostávali méně jídla nebo nemohli na vycházky. To vše podle tehdejší ministryně školství Kateřině Valachové (44, ČSSD) znamenalo porušování práv dětí a kauzu odnesla svým místem ředitelka ústavu. V témže roce navíc vyšlo najevo, že jeden z chovanců znásilňoval jedno z postižených dětí (tehdy 13). Výchovný ústav byl nakonec pod tlakem veřejnosti změněn na dětský domov.

Z tiskovky hned do ústavu

Přímo na tiskovou konferenci, kde ministr představuje novinářům ombudsmana Lukáše Vaculíka (59), vletí jako blesk děsivá zpráva o vraždě vychovatelky v ústavu. Vaculík se okamžitě vydává na cestu. Na diváka padá tíseň. Pochmurná budova, chovanci jako utržení ze řetězu, tísnivá atmosféra smrti. „Interiér jak v Dickensově románu,“ komentuje to hlavní hrdina.

Aleš Pelán, seriálový ombudsman.

Trailer k seriálu Ochránce

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.