Nejdramatičtější díl Ochránce: Co se dělo po utopení žáka (†13) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejdramatičtější díl Ochránce: Co se dělo po utopení žáka (†13)

Chlapec zemřel
Chlapec zemřel (Foto Aha! – Z. Schnapka)

I zatím poslední díl seriálu Ochránce našel inspiraci v reálném případu. Co se v červnu 2014 stalo? Alena Doležalová (66) a Yvona Ziková (57) neuhlídaly během plavání na školním výletu chlapce (†13). Skočil do vody a už nevyplaval, učitelky si toho nevšimly. Když ho našly, žil. Byl ale v kómatu a po půlroce zemřel.

Dvojice učitelek z pražské základní školy vzala děti na koupačku do zatopeného lomu Lomeček ve Starém Klíčově na Domažlicku. Alena Doležalová dohlížela na mole na pětici žáků, z nichž někteří skákali do vody, ačkoliv to měli od vedoucí výletu Yvony Zikové zakázané.

Trailer na seriál Ochránce

Video se připravuje ...

Chvilka nepozornosti při vodních radovánkách způsobila, že si ani jedna nevšimla, že pod hladinou zůstal jeden z chlapců. Jeho absenci zaregistrovali až spolužáci. Při záchranné akci se správci areálu sice povedlo hocha z vody vytáhnout, z kómatu se ale už neprobral. 

Soudy s kantorkami se táhly až do srpna 2018, kdy Krajský soud v Plzni posvětil po sérii odvolání trest. Doležalové vyměřil 14 měsíců se zkušební lhůtou na 2,5 roku, Zikové třináctiměsíční trest s dvouletou zkušební lhůtou. „Já jsem ty děti tam nevzala, v životě jsem je nevzala do hloubky, vzala je tam kolegyně. Tam nebyla jiná možnost, jak by se dostaly do té vody než skokem – byli to všichni plavci. Já jsem seděla metr a půl od nich, hned jsem pro něho skákala, myslím, že jsem dělala maximum,“ řekla po vynesení rozsudku Doležalová.

Nejlepší přítel Lukáš Vaculíka aneb jak se hledá psí hvězda

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.