Zdenka Procházková (†95): Zemřela jako Baarová, teď odešla sama! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdenka Procházková (†95): Zemřela jako Baarová, teď odešla sama!

Zdenka Procházková
Zdenka Procházková (Robert Klejch a Karel Kopáč)

Se Zdenkou Procházkovou (†95) jsme ztratili nejen jednu z nejstarších českých hereček, ale zažíváme i druhou smrt prvorepublikové kontroverzní herecké legendy Lídy Baarové (†76). Tak dokonale Procházková dokázala ztvárnit už starou Goebbelsovu milenku v Renčově velkofilmu.

Procházkovou, první manželku Karla Högera (†67), dostaly problémy se zády a kyčlemi na invalidní vozík. Poslední rok a půl žila v domově pro seniory. Většinu dne proležela, a tak snadno dostala zápal plic, kterému ve středu večer podlehla v pražské Fakultní nemocnici Motol. Dlouhá léta žila v Rakousku, kde byla hvězdou vídeňského Burgtheateru. A když jí Filip Renč (56) před šesti lety nabídl roli staré Lídy Baarové ve stejnojmenném velkofilmu, byla šťastná jak blecha.

„Mám zase jednou pořádnou práci. Vždyť před filmovou kamerou jsem v Česku naposledy větší roli hrála v Herzově Upírovi z Feratu,“ svěřila Aha! Procházková. „Děti ani sourozence nemám. Až umřu, všechno se po mně vyhodí. Něco ale navěky zbude, ta Renčova Lída Baarová, která s mým odchodem zemře podruhé, a stane se tak vlastně nesmrtelnou mrtvou,“ řekla herečka, která Baarovou tak brilantně zahrála i proto, že se s ní znala osobně.

„Seznámily jsme se u Nataši Gollové na jejích dvaatřicátinách. Tam jsem poznala i Adinu Mandlovou, Ljubu Hermanovou, Hanu Vítovou, Raoula Schránila, Sváťu Beneše, se kterým jsem potom mnohokrát hrála,“ vyprávěla Aha! Procházková s tím, že ke kolegyním se Baarová chovala dost povýšeně. „Jako: Ljubo, tam, Ljubo, sem... Bylo na ní vidět, jak je hrdá na svou kariéru v Německu. Měla pocit, že je něco víc. Tohle mně ale ani tak nevadilo, jako to, že si pořád stěžovala, že ji z Německa vyhodili a že tady strádá. To ale nebyla pravda, tady měla všechno – hrála v Národním divadle, točila filmy. Není pravda, že měla zákaz,“ komentovala dál herečka.

Zemřela filmová Lída Baarová Zdenka Procházková (†95): Odmítla roli s Paulem Newmanem!

Video se připravuje ...

Oba manžele přežila

V životě si Procházková přála mít minimálně tři děti, nebylo jí ale dopřáno. Její první muž Karel Höger zemřel také bezdětný. „Možná chyba nebyla ve mně. Karel vždycky říkal, že mu nějaká cikánka hádala z ruky holčičku a on věřil, že ji bude mít. No, nevyšlo mu to,“ mluvilla Procházková o Högerovi, se kterým žila 17 let. „Bylo mi devatenáct a Karel byl o sedmnáct let starší. S režisérem Bořivojem Zemanem jsme v pětačtyřicátém točili film Mrtvý mezi živými. Měli jsme tam scénu, ve které se spolu líbáme. Nejdřív jsme si dávali jen takové pusinky, ale pan režisér se ozval – prosím vás, to má být milostná scéna! Tak teď jednou doopravdy... A tak mě Höger chytil a bylo to!,“ vzpomínala herečka na manžela, který v roce 1977 zemřel na infarkt. Druhý muž Procházkové byl Rakušan, který měl reklamní agenturu, ale Zdence také zemřel.

Goebbelse nemilovala

Svým vztahem k říšskému ministrovi propagandy Goebbelsovi se prý Baarová vůbec netajila. Naopak se jím chlubila. Procházková ale nevěří, že by nacistu milovala. „Myslím, že je možné, aby se člověk zamiloval třeba i do vraha. Nemyslím si ale, že to byl Lídin případ. Ona byla tak posedlá svou kariérou, že byla ochotná udělat cokoliv, jen aby její záře stoupala výš a výš. A Goebbels jí ohromně pomohl. Jako ministr propagandy měl pod sebou film. On rozhodoval, co se bude točit a kdo v tom bude hrát. A Lída opravdu v propagandistických filmech té doby hrála,“ zdůrazňovala Procházková, která s Baarovou naposledy mluvila telefonicky dva roky před její smrtí. Byla ve Vídni na návštěvě u jedněch Čechů a Baarová tam volala. „Když se dozvěděla, že jsem tam i já, tak mě chtěla k telefonu. Chvilku jsme spolu mluvily, i když bylo znát, že nějakou tu štamprli v sobě má. Hovořila ale naprosto srozumitelně, neblábolila a byla tak opile veselá, smála se,“ vzpomínala Procházková.

Takhle se točil kasovní trhák roku: Podívejte se na celý film o filmu Lída Baarová

Video se připravuje ...

Pila šťávu

Baarovou opravdu Procházková nemusela, a možná právě proto ji zahrála tak věrně. Ve filmu popíjí víno a kouří jako skutečná Baarová. „Víno si čas od času dám ráda. Tohle ale byla jen šťáva z černého rybízu. V roli ale chutná opravdu jako víno. Kouřit jsem ovšem musela doopravdy. A to byly pro mě galeje. Kouřila jsem dost, teď jsem ale takový antinikotinista, že si odsedávám od každého, kdo smrdí po cigaretách,“ netajila herečka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.