Divadlo ve virtuálních brýlích? Čtvrtníček u vás doma v obyváku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Divadlo ve virtuálních brýlích? Čtvrtníček u vás doma v obyváku!

Petr Čtvrtníček
Petr Čtvrtníček (Foto Divadlo Na zábradlí)

Když nemůžete do divadla, musí divadlo za vámi. Nejrůznější streamy a on-line přenosy koncertů i představení už nejsou novinkou. Ale abyste si představení objednali on-line a přivezl vám ho »poslíček « jako nákup, to si asi neumíme představit. Teď je to realita. Zatím v Praze, ale v plánu jsou i další města.

Herci z Divadla Na zábradlí se jako první zapojili do experimentu. Stoupli na prázdné jeviště, před 360stupňovou kameru, aby divákům vyslali domů představení Hamleti. „Být, či nebýt, to je otázka,“ ptá se Hamlet a nedívá se na lebku, ale na malou čočku, která snímá každý jeho pohyb. V centru pozornosti není hlediště ani jeviště, ale kamera, kolem níž se herci pohybují, krouží, naklánějí se na ni a v podstatě k ní vše hrají. Tomu je podřízeno vše – světla, zvuk, ale i text.

Co se děje v zákulisí

„Stávající dílo rozebereme a postavíme ho znovu. Skoro od začátku. Krátíme text zhruba na hodinovou stopáž, navíc rozdělenou na dvacetiminutové části,“ popisuje Petr Hanousek, režisér a kreativní producent projektu. „Vymýšlíme scénu, aby co nejvíc podporovala možnost 360stupňového výhledu diváka. Překopáváme také choreografii. Pro herce je to unikátní příležitost střihnout si divadelní roli v úplně jiném pojetí, kdy musí najít tenkou linii mezi filmařským a divadelním přístupem k postavě,” objasňuje.

Petr Čtvrtníček vyjadřuje podporu iniciativě Spolu silnější , která pomáhá lidem v první linii

Video se připravuje ...

Aspoň připomínka divadla...

Herci sice postrádají odezvu publika, jeho reakce, smích, potlesk, emoce, což je pochopitelně důležité, ale alespoň hrají a nějakou formou se dostanou k divákovi. „Já sám žiju mimo sociální sítě. Ovšem teď, kdy není možné nic, je tohle určitě dobrá věc, jak si divadlo aspoň připomenout. Ale zážitek, který dostanete naživo, se podle mě bohužel tímto způsobem nahradit nedá,“ komentuje to herec Jiří Vyorálek.

Brýle až domů

Funguje to jednoduše. Herci pomocí speciální techniky natočí upravenou verzi inscenace, která odpovídá požadavkům virtuální reality. Divák si pak na internetu vybere titul, objedná speciální VR brýle, které mu kurýr přiveze až ke dveřím a druhý den si je zase vyzvedne. Je to bezpečné – brýle projdou třífázovou dezinfekcí, než poputují k dalšímu kultury chtivému zákazníkovi. „Ve srovnání s klasickou návštěvou divadla si tak divák odnáší zážitek v podstatě fyzický, protože herci směřují své monology a pohledy přímo na něj,“ vysvětluje Petr Hanousek s tím, že při paralelních hereckých akcích po obvodu jeviště si divák může zvolit, co chce v danou chvíli sledovat.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (18. 4. 2021)

Jana Plodková: Nebojím se covidu, ale maglajzu nařízení

Video se připravuje ...

Dnes hrajeme...

Ojedinělý projekt se jmenuje Brejlando a odstartoval záznamem Hamletů Divadla Na zábradlí s Petrem Čtvrtníčkem, Janou Plodkovou, Jiřím Vyorálkem či Jakubem Žáčkem. Objednat si můžete i Perníkovou chaloupku divadla Minor s Petrem Stachem a Monikou Načevou. Dvakrát do měsíce do nabídky přibudou další inscenace, plánuje se i zapojení mimopražských divadel. Hamlety například uvidíte za 899 Kč, když si půjčíte jedny brýle. Za …a při natáčení. č, Čtená zkouška. Kvůli natáčení se texty musejí krátit a upravovat. Jana Plodková a Jiří Vyorálek si to už vyzkoušeli na vlastní kůži. Václav Vašák si před čočkou i zatančil. Herec, co kácí stromy O zážitek jde nejen u diváků, ale i u herců, kteří se shodli v jednom – snad už se scény brzy otevřou. „Tahle situace dala všem dost času k přemýšlení nad sebou a vším kolem. Co si z toho kdo odnese, to uvidíme v budoucnu. Já sám jsem třeba zjistil, že mi optimismus vydržel dýl, než jsem čekal,“ usmívá se jeden z Hamletů, Jiří Vyorálek a míní, že všechno zlé je snad i k něčemu dobré. „Covidová opatření mě naučila kácet stromy a nachystat dostatek dřeva na několik zim,“ shrne lakonicky. Foto Divadlo Na zábradlí čtvery brýle to bude 2499 Kč.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.