Program pardubického letního kina s prázdninami nekončí, naopak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Program pardubického letního kina s prázdninami nekončí, naopak!

Na provoz a zvelebení nového areálu letního kina padl i dům jeho zakladatele.
Na provoz a zvelebení nového areálu letního kina padl i dům jeho zakladatele. (Tonda Tran)

Nejnavštěvovanější letní kino v České republice, Pardubické letní kino Rebel, se rozhodlo vyhovět přání svých příznivců a promítá zcela zdarma také v září. 

Po mnoha letech stěhování Pardubické letní kino Rebel konečně našlo místo, které nám může řada jiných měst závidět. Areál letního kina „ZA VODOU“ na pravém břehu Labe prošel za čtyři roky, kdy jej letní kino obývá, velkou cestu. Nový mobiliář vyrobený z recyklovaného plastu a především nové designové objekty občerstvení a technického zázemí svou koncepcí respektující významný krajinný fenomén, který si Pardubice jako jedno z mála měst v Evropě doposud udržují, jsou toho důkazem. Okolní krajina proniká až do jádra městské zástavby a z centra lze k nově vzniklému domovu letního kina dojít za několik minut.

Letošní sedmnáctý ročník nabídl ještě propracovanější dramaturgickou koncepci a řadu překvapení v podobě pozvaných filmových delegací a doprovodných akcí. Pořadatelé opět prokázali, že i v krajském městě lze realizovat filmovou přehlídku na stejné úrovni jako ve světových metropolích. Počet spokojených návštěvníků průběžně narůstal, až překročil magickou hranici miliontého filmového fanouška. Pardubické letní kino Rebel se tak stalo jednou z nejdůležitějších letních kulturní akcí v rámci střední Evropy.

Na tomto úspěchu pořádající akciové společnosti NO PROBLEM PROMOTION s dvoumilionovým základním kapitálem, má lví podíl zejména akcionář a nově člen dozorčí rady Pavel Zahradníček, který se na provozu Pardubického letního kina  podílí již více než deset let.  Již jako student Filozofické fakulty v Hradci Králové měl Pavel Zahradníček vždy jasno o tom, jak bude trávit letní prázdniny. Podílet se na organizaci Pardubického letního kina.  „S jeho původním provozovatelem Janem Motyčkou už jsem spolupracoval na pardubickém filmovém festivalu Febiofest. Poté mě oslovil s nabídkou na Pardubické letní kino.   První rok jsem měl na starosti technické zázemí, nicméně v dalších letech už byla má náplň práce rozmanitější. V podstatě jsem dělal vše, co bylo zrovna potřeba,“ poznamenal Pavel Zahradníček. 

„Pro letní kino, jsem jako brigádník pracoval de facto devadesát dní. První měsíc byl spojený s přípravou projektu. Celý červenec a srpen jsem pak trávil přímo v letním kině,“ svěřil se Zahradníček.  „Oba prázdninové měsíce jsem jako student žiji jen touto akcí. Na nic jiného již nebyl čas“ vzpomíná Pavel Zahradníček. „Byla to časově dost náročná brigáda, ale naprosto skvělá. Určitě bych neměnil,“ ujistil.  „Výhodou bylo, že jsem se tak dostal k rozmanitým činnostem. Dala se zde projevit i vlastní iniciativa, což původní provozovatelé kina vždy ocenili. Navíc jsem se v letním kině setkával s mnoha osobnostmi tuzemské filmové scény. Asi nejvíc na mne zapůsobil režisér Juraj Herz. Bylo fajn, že si nehrál na žádnou hvězdu,“ podotkl Pavel Zahradníček. 

„Stejně jako dnes, byť z jiné pozice, bylo příjemné vědět, že se člověk podílí na jednom z nejnavštěvovanějších prázdninových projektů v republice,“ řekl nový člen dozorčí rady pořádající akciové společnosti, pro něhož je dodnes nejsilnějším zážitkem projekce filmu Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů. „Vidět v Tyršových sadech rekordní návštěvu kolem šesti tisíc lidí, to bylo skutečně neuvěřitelné,“ nechal se slyšet Pavel Zahradníček.  „Díky letnímu kinu jsem se hodně věcí naučil. Je bezvadné, že řadu z nich můžu využít i v běžném životě. Například u některých technických záležitostí jsem vůbec nevěděl, že je umím. Když jsem pak byl postaven před problém, který bylo nutné nějak vyřešit, tak jsem byl ve finále příjemně překvapen, že jsem si s ním dovedl poradit. Prostě jsem to nějak udělal a zjistil, že to jde,“ dodal jeden ze stálých členů pořadatelského týmu Pardubického letního kina, který si už život bez tohoto projektu nedokáže představit. 

S provozem Pardubického letního kina je spojené také jméno členky představenstva Šárky Fárové, energické dámy, nestorky tuzemských marketingových agentur, která se na přípravě a realizaci letošního ročníku letního kina podílela z ryze altruistických pohnutek.  Společně s prezidentkou letního kina paní doktorkou Hanou Tomanovou, první dámou nejen regionální politické scény a milovnicí umění, toho filmového nevyjímaje, tvoří dokonalý tandem.

Nejvýznamnější osobností spojující své jméno s projektem Pardubického letního kina je Ing. Richard Motyčka, který se po letech úspěšné kariéry v hlavním městě vrací zpět do Pardubic,  odhodlán svůj čas, energii a znalosti věnovat rodinnému stříbru svému i celého regionu.    Úspěšný pražský komunální politik, jeden ze zakladatelů a letitý člen představenstva Hospodářské komory České republiky, jeden z nejrespektovanějších tuzemských soudních znalců v oborech, stavebnictví - stavby obytné a průmyslové, ekonomika - ceny a odhady nemovitostí, certifikovaný znalec pro vady a poruchy staveb, autorizovaný inženýr pro pozemní stavby a také vysokoškolský pedagog, z pozice nejprve předsedy dozorčí rady, následně předsedy představenstva akciové společnosti NO PROBLEM PROMOTION loni převzal „rodinný odkaz“ největšího letního kina ve střední Evropě.

„Osobně však myslím, že Pardubické letní kino je s městem neodmyslitelně spjato, důkazem čehož je milion diváků, kteří kino navštívili a zdarma získali vstupenky v hodnotě více než 120 miliónů korun. Věřím, že s představiteli města budeme dlouhodobě nacházet společnou řeč tak, aby kino dál mohlo sloužit lidem v Pardubicích.“ řekl Richard Motyčka. V projektu navíc vnímá zásadní přidanou hodnotu – potenciál rozvoje areálu na břehu Labe, který získal spolek PARDUBICE – ZELENÁ BRÁNA POLABÍ zastoupený Ing. Leošem Kvapilem do dlouholetého pronájmu. Ta by měla probíhat v souladu s platnou legislativou, kterou má Richard Motyčka jako stavař a znalec velice dobře zvládnutou. „Rád bych umožnil, aby toto místo sloužilo obyvatelům a návštěvníkům Pardubic nejen jako dosavadní biograf pod hvězdnou oblohou, ale také jako unikátní prostor pro relaxaci a setkávání. První akcí využívajíc potenciál areálu bude festival malých pivovarů Nachmelené mlýny v letním kině, konaný již tuto sobotu,“ podotkl vedoucí mnoha diplomových prací a člen státnicových komisí na VŠE a ČVUT věnovaných právě oborům pozemních staveb a životního prostředí.

Richard Motyčka tak spojil své dvě vášně – tu pro architekturu a také tu pro film a herectví, kterému se ve svých mladých letech věnoval. Letní kino funguje dál bez jakýchkoliv omezení, v plném rozsahu a do budoucna navíc slibuje přidanou hodnotu v podobě propagace technického vzdělávání. Tato myšlenka je zatím mladá, do budoucna by ji však Richard Motyčka do letního kina rád promítl.

„Nejlepší zprávou pro diváky je však prodloužení letošní promítací sezóny. Rádi bychom promítali, pokud nám bude počasí nakloněno, také během dalších zářiových dní a rozšířili tak místo původně plánovaných dvou měsíců  bezplatné projekce na dobu tří měsíců,“ konstatoval Richard Motyčka, podle něhož žádný jiný kulturní podnik v tuzemsku takovou možnost nenabízí.     

Letní kino Rebel
        

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.