Pardubické LETNÍ KINO je opět NEJVĚTŠÍM TUZEMSKÝM BIOGRAFEM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pardubické LETNÍ KINO je opět NEJVĚTŠÍM TUZEMSKÝM BIOGRAFEM

Pardubické letní kino Rebel
Pardubické letní kino Rebel (Pardubické letní kino Rebel)

Padesát tisíc diváků během 75 promítacích dnů, k tomu další dvě tisícovky návštěvníků festivalu Nachmelené mlýny, ale zejména zcela dokončený areál na pravém břehu Labe, vedle mostu Pavla Wonky. Pardubické letní kino Rebel ve svém 17. ročníku obhájilo status největšího letního kina v tuzemsku.

Letošní sedmnáctý ročník Pardubického letního kina Rebel byl tradičně zahájen prvním prázdninovým večerem. I tentokrát nabídl propracovanou dramaturgii a několik překvapení v podobě pozvaných filmových delegací a doprovodných akcí. Koncept, který byl před 16 lety nastaven, se ukázal jako správný a plně funkční. To, co se za léta konání největší filmové přehlídky pod širým nebem osvědčilo a dlouhodobě přináší divákům radost a užitek, zůstalo zachováno. Stejně jako stálá adresa na pravém břehu Labe, která z Pardubického letního kina učinila nejen největší, ale také jedno z nejkrásnějších letních kin v tuzemsku.

Organizátoři po čtyřech letech areál dobudovali, takže se Pardubické letní kino Rebel po závěrečné bilanci svého 17. ročníku může opět hrdě pyšnit titulem evropský unikát. „Podařilo se dokončit bary s občerstvením, které jsou vyrobené ze námořních kontejnerů obložených dřevem a krásně zapadají do okolní krajiny. Areál, který nám mohou jiná města právem závidět, tak až dokonce září sloužil obyvatelům regionu nejen jako dosavadní biograf pod hvězdnou oblohou, ale také jako místo relaxace a setkávání. Návštěvníci si mohli vychutnat nejen kvalitní filmový, kulturní, či sportovní zážitek, ale nově také havlíčkobrodské pivo Rebel a na místě připravovanou pizzu. Vrátil se také původní pořadatelský tým, což přispělo k příjemné atmosféře,“ uvedl Motyčka.

Projekt Pardubického letního kina je ve svém oboru výjimečný, a to nejen díky propracované dramaturgii, akcentu na premiérové tituly, osobní přítomnost tvůrců a propojení s dalšími uměleckými žánry, ale i díky svému sociálnímu přesahu. Pamatuje na veškeré skupiny diváků a všichni mají - na rozdíl od ostatních letních kin - vstup zcela zdarma. Proto má letní kino také už deset let záštitu Ministerstva kultury České republiky a je jedním z nejvýznamnějších kulturních podniků nejen Statutárního města Pardubic, ale i Pardubického kraje.

Kino přitom před sedmnácti lety začínalo jako malá regionální přehlídka filmů a jeho organizátoři a zakladatelé měli jediný cíl: připravit program tak, aby byl atraktivní jak pro milovníky art filmů, tak pro příznivce lehčích žánrů a letních komedií. Tehdy ještě netušili, že zakládají největší projekt svého druhu v republice, a že se jim navíc povede na celorepublikové úrovni vzkřísit umírající tradici promítání filmů pod hvězdnou oblohou. „Před sedmnácti lety byla totiž letní kina na okraji zájmu a nikdo je nechtěl pořádat. Tvrdilo se, že diváci mají vyšší nároky dané multiplexy a nestojí o venkovní a méně komfortní projekce,“ řekl Motyčka.

Organizátoři ale vsadili na to, že filmoví fanoušci jsou do značné míry nostalgičtí a nepodléhají tak snadno módním trendům. Jejich intuice je nezklamala. Po úspěchu Pardubického letního kina začaly podobné projekty postupně vznikat na velkých filmových festivalech a poté se k nim začala vracet i další města. Pořadatelé však neusínají na vavřínech a své mety stále posouvají. Chtějí z Pardubic vytvořit hlavní město letních kin a areál na pravém břehu Labe postupně proměnit ve specifickou relaxační oázu, v níž se budou setkávat nejen fanoušci kinematografie, výtvarného umění a divadla, ale i příznivci letních sportů.

Tím získává celý projekt další přidanou hodnotu a potvrzuje, že je i v evropských poměrech zcela výjimečný. Organizátoři chtějí do budoucna zdokonalit svou domovskou scénu, okrášlit ji, aby evokovala iluzi dokonalého léta se vším všudy a vytvořit celodenní program, v němž budou mít přes den prostor další kulturní aktivity a také sport a večer bude vyhrazen filmu. Už letos našel v areálu přechodný domov například festival Nachmelené mlýny, Mistrovství České republiky v házení podkovou, a další. Mezi diváky k nejoblíbenějším filmů letošního ročníku patřily páteční české snímky, jako Prezidentka, Vyšehrad: Fylm, Tři tygři ve filmu a samozřejmě premiéra dokumentárního snímku Krychlič, která se pro velký zájem promítala hned několikrát. „Kino navštívilo během sezony odhadem na 50 tisíc diváků.

Kromě jmenovaných snímků diváky upoutal snímek Klan Gucci a pak středeční rodinné filmy,“ řekl zakladatel Pardubického letního kina Rebel Jan Motyčka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.