Barrandovské terasy ožívají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Barrandovské terasy ožívají!

1930: V dobách své největší slávy praskaly terasy ve švech.
1930: V dobách své největší slávy praskaly terasy ve švech. (Foto Aha! – Karel Kopáč, David Malík)

Po desetiletích chátrání se na Barrandovské terasy konečně vrací život! Už na podzim se otevře hotelový komplex s 61 apartmány, během dvou let bude dokončena rekonstrukce historické budovy i s vyhlídkovou restaurací, ve které se scházela prvorepubliková společenská smetánka.

Projekt rekonstrukce ikonické funkcionalistické památky z roku 1929 rozšířil areál o dvě nové budovy. „Naší snahou bylo navázat na architektonickou, společenskou a estetickou kvalitu místa. Stěžejním problémem přitom byla hmotová návaznost nových objektů na stavbu původní restaurace architekta Urbana,“ uvedl architekt Ladislav Kuba. První hosty zde uvítají již na podzim, za kolik půjde apartmány o velikosti 2 + kk až 6 + kk pronajmout, však zatím není jasné.

Restaurace do dvou let

Historická budova s vyhlídkovou restaurací má téměř dokončenou opravu exteriéru, vnitřní prostory budou hotové do 18 měsíců. „Rekonstrukce je velmi náročná, protože se musí hledat řešení splňující všechna kritéria. Tím hlavním je zachování původního vzhledu stavby, je ale třeba hledět také na stavebně-technické požadavky dnešní doby,“ řekl architekt Ondřej Kukral. Provoz restaurace navazující na populární místo setkávání elit Československa za první republiky bude zahájen do dvou let, oproti minulosti však prý bude cenově dostupnější.

Havlův skvost pro smetánku

Barrandovské terasy nechal postavit podnikatel Václav Maria Havel, otec bývalého prezidenta Václava Havla. Provoz zahájily v roce 1929 a rázem se staly oblíbeným místem setkávání nejen filmových hvězd z nedalekých ateliérů, ale i špiček tehdejší politické a kulturní scény. Součástí byla luxusní vyhlídková restaurace, kavárna, plovárna se skokanskou věží a další sportoviště. Během druhé světové války terasy sloužily jako protiletecký kryt, v roce 1952 je znárodnili komunisté. Po revoluci se objekt vrátil rodině Havlů. V roce 2003 ho od manželky exprezidenta Dagmar Havlové (70) koupil česko-řecký podnikatel Michalis Dzikos.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.