Rychle si dejte panáka: Kino nejhorších filmů a nejlepších rumů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rychle si dejte panáka: Kino nejhorších filmů a nejlepších rumů

David a Ondřej. Kamarádi, kteří originální kino vymysleli. Sami se o něj starají i vás obslouží.
David a Ondřej. Kamarádi, kteří originální kino vymysleli. Sami se o něj starají i vás obslouží. (Foto Aha! – Tonda Tran, archiv kina Balt)

Chce to kuráž otevřít kino s vyloženě špatnými filmy. Abyste recesistický podnik udrželi, musíte přidat bonus, který přiláká diváky. David Paškevič (32) a Ondřej Čáslavka (32), kamarádi ze střední, si takový biograf vysnili a také ho v centru Prahy otevřeli. Lákají na nejhorší filmy, rumové i psí projekce. A dveře se jim netrhnou!

Kino rozhodně není komerční, je úplně originální a v Praze nemá obdoby. Zájem je takový, že musejí přidávat projekce. Zatím jde ale o koníčka, živí je jiná práce. „Já dělám elektrotechniku a Ondra je ajťák,“ objasňuje David, který tu má i kancelář. Kdysi tu bývalo černé divadlo, večerní párty ale sousedy rušily.

Když se odstěhovalo, využil David Paškevič, který v historickém domě mezi Karlovým mostem a Národním divadlem bydlí, příležitosti. Prostor si pronajal a rozhodl se, že si splní sen. Bude tu kino. Malé, neobvyklé, rodinné. Pravý opak neosobních multikin. „Naše záliba je už asi třináct let chodit na špatné filmy a u toho pít rum. Tak jsme vymysleli, že to nabídneme i ostatním,“ říká David.

Stolečky z »véháesek«

Sehnali staré videokazety, využili je na výzdobu, udělali z nich i stolečky. „Je jich tu hodně přes pět set, na většině je ale nějaké porno,“ směje se. Ze starých televizí postavili rumový bar. Jde jen o dekoraci, nalévá se ve vedlejší místnosti. Sál je malý, míst je tu jen šestadvacet. Místenky nejsou třeba – kde se vám líbí, tam se uvelebíte.

Bar, ale jen na oko.

Sedačky z Baníku

Vpředu na plážových lehátkách, vzadu na gauči, uprostřed na sedačkách ze starého divadla. „Tyhle sedačky jsou ze zrušeného fotbalového stadionu v Ostravě. Byly modrý, my jsme je přebarvili načerveno,“ ukazuje nám David. Zvedat se nemusíte – občerstvení objednáte mobilem, donesou vám ho na místo. A když se vám zachce na toaletu, odskočíte si do skříně.

Je vypiplaná do detailu – splachujete promítačkou, v zrcadle nad umyvadlem běží promítaný film, a když odcházíte, můžete si rukou potřást s Jokerem. Otevřeli na konci srpna, ze začátku tu seděli jen s pár kamarády. Teď už jejich specialita, rumové kino, jede až třikrát týdně, vyprodané je na dva až tři měsíce dopředu. Měsíčně odehrají až čtyřiadvacet představení.

A bude i pivo!

Plánů mají hodně, nechali si vyrobit speciální pivo a budou mít i vlastní »merch«. A když to klapne, chystají v létě festival v hodně netradičním prostoru, v čističce odpadních vod.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.