Obrovský úspěch českých animátorů: Prestižní cena pro Tondu a Slávku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Obrovský úspěch českých animátorů: Prestižní cena pro Tondu a Slávku

Tuzemští animátoři zase dobyli svět!
Tuzemští animátoři zase dobyli svět! (Foto Nutprodukce)

Krteček od Zdeňka Milera, Králíci z klobouku Vladimíra Jiránka nebo Maxipes Fík Jiřího Šalamouna – to jsou již legendy. Český animovaný film však stále žije a dál sklízí úspěchy. Na nejprestižnějším festivalu ve francouzském Annecy nyní ocenili snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo.

Režisér Filip Pošivač (36) se úspěchem celovečerní prvotiny zapsal po bok velikána animace Jiřího Trnky (†57), který tam bodoval v roce 1965 filmem Ruka. Pošivačův fantaskní příběh malého chlapce hledajícího přátelství získal od porotců cenu Contrechamp. „Máme radost, že film vzbudil takový zájem právě v Annecy a rezonoval nejen u diváků z Francie, ale i dalších zemí včetně Japonska,“ řekla producentka Pavla Janoušková Kubečková. Česká premiéra bude letos v prosinci.

Čechy dobře znají

Festival v Annecy je největším zaměřeným na animovanou tvorbu, v minulosti zde kromě Trnky ocenili i další české tvůrce. Posledním oceněným našincem byl v roce 2000 Pavel Koutský za snímek Média. O rok předtím Aurel Klimt za 15minutovou animaci O kouzelném zvonu a v červnu 1995 si cenu odnesla Michala Pavlátová za krátký film Repete. Před 40 lety pak Jan Švankmajer za dílo Možnosti dialogu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.