Cylindry, fascinátory, fedory, heniny: Dnešní den patří kloboukům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Cylindry, fascinátory, fedory, heniny: Dnešní den patří kloboukům!

Jak nosit baret? Inspirujte se módou v ulicích Paříže či Kodaně.
Jak nosit baret? Inspirujte se módou v ulicích Paříže či Kodaně. (Profimedia.cz)

Dříve symbolizovaly společenské postavení, takže vyjít bez nich ven bylo nemyslitelné. V současnosti jsou spíš považovány za projev extravagance. Přitom správně zvolený klobouk je třešničkou na dortu celého outfitu! A dnes to platí dvojnásob! Klobouky totiž slaví svůj den...

Ochrana před živly

Historie klobouků sahá až do Mezopotámie a Antiky. V Mezopotámii muži i ženy nosili jako ochranu před prachem a pískem klobouk podobný turbanu. V antickém Římě byl zase klobouk symbolem svobody pro člověka propuštěného z otroctví.

Symbol společenského postavení

V Evropě se začaly klobouky nosit ve velkém až ve 14. a 15. století. Z období gotiky je známý např. ženský čepec henin. U nás je tato pokrývka hlavy spojená s bíloupaní. Henin je protáhlá kuželovitá pokrývka hlavy z tvrdého papíru nebo škrobeného plátna potažená hedvábím nebo jinými dražšími látkami, z níž splývá průhledný závoj. Výška heninu závisela na společenském postavení nositelky – jeden metr pro šlechtičnu, 60 cm pro měšťanku. Významným obdobím rozvoje klobouků byly renesance a baroko. Císař Rudolf II. si často nasazoval klobouk místo panovnické koruny. Klobouky se také staly odznakem církevních představitelů či vojevůdců. Jedním z nejznámějších, který za svou patnáctiletou kariéru vystřídal zhruba 120 dvourohých klobouků, byl Napoleon Bonaparte.

Poprask jménem cylindr

První cylindr vyrobil anglický kloboučník John Hetherington v roce 1797. A v módní novince také vyšel do londýnských ulic a způsobil poprask. Do té doby totiž nikoho s tak nápadně vysokým kloboukem Londýňané neviděli. Nicméně s postupem času se bez cylindru neobešel žádný gentleman.

Filmová ikona

Později cylindr nahradil nižší klobouk – buřinka, která se stala neodmyslitelnou součástí outfitu Charlieho Chaplina nebo pana Tau. Koncem 19. století se na trhu objevil nový typ klobouku – fedora, který si postupně získal srdce milovníků módy po celém světě. Poprvé se fedora představila v roce 1882 v divadelní hře Fédora. Hlavní roli hrála Sarah Bernhardtová, která zde slavný klobouk nosila. Nejprve fedora pronikla do ženských šatníků. Když módní vlna opadla, dostala se do hledáčků mužů.

Fascinující klobouček

Dodnes platí, že muži by neměli mít klobouk na hlavě, pokud se s někým dají do řeči, vstoupí do místnosti, jsou přítomni na svatebním obřadu či pohřbu, nebo při státní hymně. V restauraci a na návštěvě by měli klobouk pověsit na věšák, v ostatních případech držet ruce. Žena by měla klobouk sundávat především na slavnostní večeři či v divadle. Ovšem to neplatí pro fascinátor. Jde o módní doplněk – koktejlový klobouček, připevněný na vlasech, který je ozdobený peřím, korálky, stuhami či jinými ozdobami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.