85 let zlínských ateliérů! Vojtěch Kunčík (85): Moje cesta s filmem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

85 let zlínských ateliérů! Vojtěch Kunčík (85): Moje cesta s filmem!

Vojtěch Kunčík u zlínských ateliérů. Výročí oslavily včera dnem otevřených dveří.
Vojtěch Kunčík u zlínských ateliérů. Výročí oslavily včera dnem otevřených dveří. (Foto pro Aha! – Jana Gogová, ČTK, ara)

Založil je před 85 lety Jan Antonín Baťa po americkém vzoru, potřeboval vyrábět levnou reklamu pro své firmy. Ze zlínských filmových ateliérů se stal pojem, točily v nich všechny hvězdy československého stříbrného plátna.

Prakticky jediným pamětníkem zlatých filmových časů je Vojtěch Kunčík (85). „Do práce jsem sem coby asistent produkce a potom jako produkční chodil 41 let. Potkával jsem denně Karla Zemana nebo Hermínu Týrlovou, později celou řadu dalších tvůrců,“ popisuje. Aby ne, začínali zde Josef Kemr, Vladimír Leraus, Dana Medřická. Zahráli si i ostřílení Jára Kohout, Jindřich Plachta, Jiřina Štěpničková, Raul Schránil a další. Působil tam mladý Otakar Vávra či Martin Frič, ale i otec Krtečka Zdeněk Miler. „Podílel jsem se na padesáti filmech, pracovali jsme bez mobilů, ale zařídili opravdu všechno, od výplaty peněz pro účinkující přes lékařskou péči až třeba po jejich letecký přesun do Prahy,“ vypráví.

Víte, že...

...Vojtěch Kunčík studoval filmovou školu s režisérem Jaromilem Jirešem?

Sovák chtěl sám pilotovat

Když má vzpomenout na nevšední pracovní zážitek, říká: „Jiří Sovák se zdržel na natáčení ve Zlíně a bylo třeba ho co nejrychleji dopravit do Prahy. Sehnal jsem aerotaxi Holešov – Praha. Později jsem dostal od pilota kapky. Sovák se prý nad Vysočinou chtěl mermomocí chopit pilotáže letounu.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (17. 10. 2021)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.