Nový film o japonském vojákovi: Bojoval ještě 29 let po válce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový film o japonském vojákovi: Bojoval ještě 29 let po válce

Onoda vychází z džungle, v ruce meč.
Onoda vychází z džungle, v ruce meč. (Foto Profimedia.cz, Getty Images)

Hiró Onoda, japonský voják, který si 2. světovou válku prodloužil o 29 let. Skrýval se ve filipínské džungli a kapitulaci císařské armády uvěřil až v roce 1974. Včerejší výročí kapitulace Japonska připomene snímek francouzského režiséra Arthura Harariho, který se bude promítat i na festivalu v Karlových Varech. Příběh mladého poručíka je silný, těžko uvěřitelný...

Snímek Onoda, nečekaný hit letošního canneského festivalu, vypráví o etice války, podobách vlastenectví, jemném mužském přátelství a samotě. A o osudu muže, jenž nevěděl, že válka skončila. Mladý podporučík speciálních jednotek Onoda se ukrýval na filipínském ostrově Lubang a domníval se, že konflikt je stále v plném proudu. Kromě toho dostal jasný rozkaz: Pokud Američané ostrov obsadí, má vyhodit do povětří přístaviště a letiště. Neustále se pouštěl do bojových akcí proti vesničanům, které pokládal za agenty.

Byl velkým vlastencem, ale též trpěl paranoiou. Nevěřil příbuzným, novinám ani rádiu. O konci války ho nepřesvědčil ani leták o kapitulaci podepsaný japonským generálem Jamašitou, ani bratr, který na něj volal megafonem. Vše pokládal za provokaci Američanů. „Stále jsem byl ve válce, nepřipouštěl jsem si, že skončila,“ povídal.

Předal meč

K tomu, aby se vzdal, ho až v roce 1974 přesvědčil japonský cestovatel, který s ním strávil dva dny. Onoda si nakonec vymohl, aby k němu přišel jeho velitel, major Taniguči, a osobně mu dal rozkaz ukončit akci. Někdejší major se tou dobou živil jako knihkupec. Přesto si navlékl dobovou uniformu, přijel na ostrov a Onoda dostal poslední rozkaz. Ten pak v pomačkané uniformě předal generálovi filipínského letectva svůj meč. Kapitulaci Japonska přitom oznámil císař Hirohito v rozhlasovém projevu už 15. srpna 1945, tedy o 29 let dříve, než se Onoda vzdal...

Na ostrov se vracel

Po návratu do Japonska byl Onoda oslavován jako hrdina. Živil se mimo jiné jako organizátor kurzů přežití v divočině a koupil si ranč v Brazílii. Na ostrov Lubang se několikrát vrátil a místním štědře rozdával peníze, jednou dal například deset tisíc dolarů na školu. Zemřel v roce 2014 v nemocnici v Tokiu, bylo mu 91 let.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.