Jan Machálek (57) hledal filmové městečko. Vesnice z Vinnetoua zarostla trním! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jan Machálek (57) hledal filmové městečko. Vesnice z Vinnetoua zarostla trním!

Mr. Jones ve Vinnetouovi kráčí městečkem Roswell...
Mr. Jones ve Vinnetouovi kráčí městečkem Roswell... (Foto pro Aha! – Jan Machálek)

Celník Jan Machálek (57) už od dětství miluje filmy s Vinnetouem. Kvůli své vášni se dokonce vydal do Chorvatska hledat místo, kde se před skoro 60 lety filmy se statečným náčelníkem Apačů natáčely.

Vytrvalost se fandovi indiánek vyplatila. U chorvatského Zadaru vypátral 58 let staré filmové městečko Roswell, v němž Vinnetou (Pierre Brice, †86) a Old Shatterhand (Lex Barker, †54) svedli souboj předtím, než se stali bratry.

Všechno je pryč

Divoký západ už dávno nepřipomíná. „Všechny ty domy i se saloonem jsou pryč. Nezbylo z nich nic. Místo po městečku připomíná spíše pohádku O šípkové Růžence, protože zarostlo pichlavým křovím. Najít je ale lze podle okolních kopců,“ prozradil Aha! Machálek. Filmové lokace v Chorvatsku, i ty, kde se točily další díly o náčelníkovi Apačů a jeho bílém bratru, zná jako málokdo. Dokonce po nich provádí turisty.

„Rozdíly jsou kvůli času, který uběhl, obrovské. Vždy pořídím snímek z filmu a lokalitu pak na místě určuji s využitím map a okolního terénu,“ odtajnil chlapík, který objevil i odbočku, z níž ve snímku Vinnetou (1963) sjela lokomotiva a řítila se na Roswell. „Později jsme dokonce našli kamennou zídku, za kterou se skrývali železničáři. Co tam zůstalo stále stejné, je načervenalá půda, kterou můžete vidět i ve filmu. Místo má stále svoje jedinečné kouzlo,“ dodal brněnský fanda indiánek.

Jak ho našel?

Filmaři umístili městečko z Divokého západu nedaleko skutečné železniční tratě mezi Zadarem a Kninem. „Vyhledali jsme na internetu trať a oblast, kde se nejvíce přiblížila silnici. A určili tak místo, kde stával Roswell. Řídili jsme se pomocí srovnávacích fotografií a krajiny. Pomohl horizont, který nás zcela zřetelně vedl, a skutečně jsme našli místo, kde stála železniční stanice,“ řekl Machálek.

Hlínu rozsypal v Boskovicích

Z legendárního Roswellu si přivezl pan Machálek dvě mističky tamní typické rudé hlíny. Vysypal ji v amfiteátru boskovického westernového městečka. Dokonale tak propojil legendární filmovou fikci s ryzí skutečností. Indiánská dobrodružství prožívá v létě takřka denně – v boskovickém westernovém městečku hraje v představení Vinnetou statečného šéfa železničních dělníků Mr. Jonese.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.