Aňa Geislerová v minisérii o Němcové: Korzet jí drtil páteř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Aňa Geislerová v minisérii o Boženě Němcové: Korzet jí drtil páteř!

Aňa Geislerová a Anna Kameníková (menší) jako Božena Němcová (vpravo)
Aňa Geislerová a Anna Kameníková (menší) jako Božena Němcová (vpravo) (Česká televize, archiv)

Neměla to jednoduché. V minisérii Božena ztvárňovala Aňa Geislerová (44) slavnou spisovatelku Boženu Němcovou až ve druhé polovině života, tedy po Anně Kameníkové (26). Aby diváci uvěřili, že jsou jedna a táž osoba, musela kopírovat i její chůzi.

Sice to je jen čtyřdílný televizní film, ale tvůrcům dal zabrat jako celovečerní snímek. Dvanáct měsíců natáčeli se stovkou herců a dvanáct měsíců ho dokončovali. A šlo o každý detail – Aňa jakožto spisovatelka v letech musela nosit korzet, který jí drtil páteř, na hlavě mít havraní paruku, učit se krasopis, ale hlavně musela být věrohodná. O postavu se totiž dělila s dcerou Jitky Asterové (61), která hrála Boženu v první polovině filmu.

Stejný sklon páteře

A nebylo to jen tak. „O roli jsme se s Aňou bavily, vyměnily jsme si mnoho esemesek, ale jelikož Aňa navazovala, tak musela reagovat na mě. Jezdila proto na plac, natáčela si mou chůzi a snažila se ji napodobit. Chtěly jsme mít i stejný sklon páteře,“ prozradila Aha! Kameníková. A Aňa její slova potvrdila: „Neví se o ničem, co by pro ni bylo charakteristické. Z popisů bylo patrné, že byla energická a měla ráznou chůzi. Tím, že Anička začínala, jsem se já chodila dívat. Společně jsme ladily chůzi.“

Podpisový vzor

Krom toho se musela naučit podepisovat a psát jako Božena, byť na krasopis prý měly dublérku. Důležité bylo zvládnout i sklon držení pera. „Myslím, že by mi na ni dali půjčku, že její podpisový vzor zvládám,“ vtipkuje.

Další díl Boženy sledujte 10. ledna na ČT1 od 20:10 h.

Video se připravuje ...

NÁROČNÉ KOSTÝMY
20 minut na oblékání

Kapitolou samo o sobě byly dobové kostýmy, které musel štáb nechat speciálně ušít. Stovka herců potřebovala stovky kostýmů, u kterých se hlídal každý detail. Podle kostýmní výtvarnice Kataríny Štrbové Bielikové u všech vrstev šatů dbali na to, aby dodrželi dobovou přesnost. „Každá herečka měla na sobě jednoduchou bavlněnou spodní košili s krajkou, na tom korzet, který se velmi komplikovaně obléká. Na to bylo potřeba více lidí. Na korzet přišla spodní sukně, která byla v pozdějším období 19. století silně vyztužená. Teprve až na to přišly vrchní šaty. Když k tomu připočteme ještě vysoké šněrovací boty, můžeme říct, že se každá žena oblékala přibližně dvacet minut,“ popsala.

Nová audiokniha

Ke stejnojmennné minisérii vydává Supraphon i audioknihu s korespondencí Boženy Němcové (†41). Producentka Naďa Dvorská vybrala ze 300 zachovaných dopisů Boženy Němcové takové, jež se nejvíce dotýkají témat objevujících se v nové televizní minisérii režisérky Lenky Wimmerové (50). K hlasu Ani Geislerové se v nahrávacím studiu přidal ještě hlas herce Igora Orozoviče (36), jenž upřesňuje okolnosti vzniku jednotlivých dopisů, připomíná osobnosti, jimž byly určené, a celkově přibližuje atmosféru doby národního obrození.

Aňa Geislerová na Českém Lvu: Kam schovala všechny své ceny?

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
janakveton
6. 1. 2021 • 18:08

Tady tu "sex story" teda nemusím. Ani s Kameníkovou, ani s Geislerovou."

fjdksla
5. 1. 2021 • 16:31

Ještě jsem neviděla osobu, která by měla stejnou chůzi v sedmnácti v plném zdraví, a v pozdějším věku, kdy byla těžce nemocná. Takže Andulo, tohle "studium" sis mohla ušetřit.

jity
5. 1. 2021 • 12:15

Když se ještě najdou diváci, kteří ji fandí. Já ji nemusím a nestojím o to aby jezdila na venkov a učila ty tupce jako říká ona.

blamal
5. 1. 2021 • 09:20

Tak tu roli nemela brat. Chudinka. Kvuli tomu, ze je jeji unylej projev a otravnej xicht vsude, uz ceskou kinematografii nesledujem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.