Aňa Geislerová jako bývalá první dáma Olga Havlová: Z té podoby až mrazí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aňa Geislerová jako bývalá první dáma Olga Havlová: Z té podoby až mrazí

Kouření bylo pro Aňu problém. Ovšem bez cigaretky by to nebyla Olga Havlová. Stejně, jako bez bujaré rozčepýřené kštice.
Kouření bylo pro Aňu problém. Ovšem bez cigaretky by to nebyla Olga Havlová. Stejně, jako bez bujaré rozčepýřené kštice. (bontonfilm)

Nejen Viktor Dvořák (40) coby Václav Havel (†75), ale taky Aňa Geislerová (44), která hraje jeho ženu Olgu (†62), nutí diváka, aby se štípnul, zda nesní. To už není podoba, ale rovnou převtělení. „Byla to obyčejná holka ze Žižkova a přesto působila jako královna,“ tvrdí herečka o bývalé první dámě.

Film Havel vrací na scénu zesnulé osobnosti a sází na až zarážející podobu. S blonďatou trochu rozcuchanou parukou je z Geislerové skromná, ale zároveň rázná opora prvního polistopadového prezidenta. Olga, která by včera oslavila 87. narozeniny, byla původně vyučená šička, ale celkově taky velmi silná osobnost. „Když na Hrádečku zavelela, nikdo s ní nediskutoval,“ říká její filmová představitelka s obdivem.

První volba
„Anna Geislerová byla moje instinktivní první volba a o nikom jiném jsem ani neuvažoval,“ přiznává režisér filmu Havel Slávek Horák. A sama herečka k tomu dodává: „Ona je záhadná, moc se o ní člověk nedozví. Má v sobě takový hezký kontrast. Vyučila se u Bati, byla ostrá, rázná, praktická a přesto působila jako královna, jako noblesní aristokratka, krásná a důstojná žena,“ skládá Olze poklonu.

Cigárka
Jediné, co herečce dělalo trochu problém, bylo kouření, kterému se Olga věnovala až vášnivě. Ale s touto vyhlášenou neřestí bojoval i její kolega Dvořák v roli Václava. „Mě hodně bavilo dívat se na Viktora, protože on opravdu vypadá jako Havel. Občas jsem přimhouřila oči a řekla jsem si: To je neuvěřitelný, já točím s Havlem!“ uzavírá nadšeně Geislerová.

Aňa Geislerová na Českém Lvu: Kam schovala všechny své ceny?

Video se připravuje ...

Vyznání Olze
„Nechci se s ní srovnávat. Nemůžu,“ přiznává Geislerová. „Příliš ji obdivuji (Olgu Havlovou) a na rozdíl od ní jsem, bohužel, poměrně silný egoista. Blízké jsou mi ty její hradby. Mám to ráda. Občas si záměrně držím lidi dál. Někdy si o mě myslí, že jsem arogantní, mně je to ale jedno. Člověk dospívá v životě ke zkratkám a zjistí, že jsou určité situace nebo lidi, se kterými a ve kterých nechce být. Žijeme jen jednou a naostro,“ dodává herečka.

Nazpívala modlitbu
Zpěvačka Marta Kubišová speciálně pro film Havel a za doprovodu dětského sboru znovu nazpívala svou ikonickou píseň Modlitba pro Martu. Tvůrci filmu se rozhodli věnovat novou verzi právě Olze Havlové a píseň zveřejnit u příležitosti výročí jejího narození.

Složitý vztah
„Portrét státníka nečekejte,“ slibuje Horák, režisér filmu, jenž bude mít zanedlouho premiéru. Snímek je především o bouřlivém osobním životě, v centru všeho je neobvyklý a silný vztah s Olgou. Děj se odehrává mezi roky 1968 a 1989.

Geislerová jako Olga Havlová: Holka ze Žižkova, která působila jako královna

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Skrhola
13. 7. 2020 • 14:07

...popřípadě se tváří utahaná jak šňůra vod hajzlu

Skrhola
13. 7. 2020 • 13:20

Geislerová dokáže zahrát jen dvě herecké polohy: buďto se tvářit dramaticky nasraně nebo mít výraz jak ukňouraný jezevčík

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.