Marek má cenu Olgy Havlové za rok 2021: Velikán, který měří 135 cm | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Marek má cenu Olgy Havlové za rok 2021: Velikán, který měří 135 cm

Život s rachitis není snadný, Marek ale neztrácí optimismus a odhodlání.
Život s rachitis není snadný, Marek ale neztrácí optimismus a odhodlání. (Foto Nadace Olgy Havlové)

Narodil se s diagnózou, která ovlivnila jeho celý život. Marek Navrátil (50) zdědil po mamince rachitis, lidově křivici. Je menšího vzrůstu, má deformované nohy a je odkázaný na francouzské hole. Život zasvětil pomoci jiným a včera obdržel Cenu Olgy Havlové.

Od dětství si Marek Navrátil podle svých slov uvědomoval, že je jiný než ostatní děti. Jeho matka v něm ale dokázala probudit odhodlání se nepřízni osudu postavit. „Maminka, která křivicí také trpěla a byla s tím smířená, mě vůbec nešetřila. Věděla, že se musím naučit být co nejvíc samostatný, a snažila mě posouvat k tomu, abych se choval stejně jako ostatní,“ vzpomíná muž na své dětství. Tehdy toužil po tom být žokejem a jezdit dostihy. Kvůli pokřiveným nohám a výšce 135 cm musel své plány změnit. „Nakonec to směřovalo k tomu, že budu muset dělat kancelářskou práci,“ vysvětlil. Po studiu na ekonomické škole v Mohelnici a teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci získal místo ve vrátnici a později v pohřební službě jako grafik a účetní.

Tříkrálová sbírka

Chtěl ale pomáhat potřebným. V roce 1997, kdy Moravu zasáhly ničivé povodně, nastoupil do Charity v Olomouci. Krátce nato se stal spoluorganizátorem dnes už tradiční Tříkrálové sbírky. „Arcibiskup Jan Graubner přišel s úkolem Tříkrálové sbírky a tehdejší ředitel Arcidiecézní charity Olomouc pan Jindřich Suchánek si k tomu vybral mě,“ přiblížil.

Smířen s osudem

Se svou nemocí se dávno smířil. Nikdy mu nikdo nedal najevo, že je něco špatně. Stihl se oženit, stal se tátou čtyř dětí. „Měl jsem vždy štěstí na lidi kolem sebe, to je velmi důležité. Navíc jsem takto handicapovaný od narození, což je pro mne přijatelnější, než kdybych skončil například po nějakém úrazu na vozíčku,“ svěřil se Aha! usměvavý muž.

26 nominovaných

Jeho více než 25leté dobročinné práce si všiml také Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. „Porota se rozhodla letos po nelehkém zvažování mezi 26 nominovanými ocenit právě Marka Navrátila. Musel se vyrovnat s obtížemi, které přináší jeho handicap – vada růstu, kvůli kterému musel projít řadou lékařských zákroků. Navzdory tomu zvládl vedle dobrovolnictví či komunikace s veřejností stát i u koordinování projektu Tříkrálové sbírky,“ uvádí Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle. Laureát Ceny Olgy Havlové Marek Navrátil získal bronzovou plastiku Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka.

Víte, že...

...křivice je onemocnění, které způsobuje nedostatek vitaminu D? Projevuje se poruchou tvorby kostí. Dnes se dá dobře léčit, v minulosti se ale k nám nedostávaly ze Západu potřebné léky a děti si svá postižení přenesly do dospělosti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.