Čarodějnice z Arabely Andresíková: PŘED SMRTÍ ZBAVENA SVÉPRÁVNOSTI | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čarodějnice z Arabely Jana Andresíková: PŘED SMRTÍ ZBAVENA SVÉPRÁVNOSTI!

Manévry s ostatky »čarodějnice« Andresíkové (†79)! Žádný hrob nebude?
Manévry s ostatky »čarodějnice« Andresíkové (†79)! Žádný hrob nebude? (Tonda Tran, Karel Kopáč, archiv)

Přežila dvě klinické smrti, tři mrtvice, nejméně čtyři infarkty, dvě těžké autonehody, několik pádů, sebevraždu manžela. Dvakrát to vypadalo, že už nikdy nebude chodit. Herečka Jana Andresíková (†79) ale zoufale chtěla žít. A to i přesto, že její vztahy s rodinou byly víc než podivné. Na jaře ji nechali zbavit svéprávnosti, za pár dní ji měl čekat soud.

„S bolestí v srdci oznamujeme, že nás opustila moje maminka Jana Andresíková,“ oznámila v pondělí Michaela Binderová. Zdánlivě slova plná lásky, skutečnost ale může být jiná. Podle hereččina dlouholetého kamaráda Reného Kekelyho nebyly příbuzenské vztahy zdaleka ideální. „V momentě, kdy rodina potřebovala podepsat plnou moc a smlouvu na prodej domu a tantiémy, byla svéprávná a všemu rozuměla. Ale jinak o ní mluvili jako o dementní, která nezná hodnotu peněz, je zmatená a nic si nepamatuje,“ prozradil Aha!. Na jaře ji zbavili svéprávnosti, poručníkem se ale stalo město Mělník – právě kvůli sporům v rodině.

ZEŤ: JANU NEMÁM RÁD
Třetího listopadu měl herečku čekat soud. S dcerou a vnukem. Už se ho nedožila. „Pod záminkou péče ze strany rodiny, s níž desítky let neměla dobré vztahy, protože se k ní jediná dcera, její manžel a pět vnoučat nechovali vždy dobře, prodala v létě 2018 zcela pod cenou svému vnukovi Tomášovi novostavbu na Mělnicku, která měla dvakrát takovou hodnotu. Vzápětí toho litovala,“ vysvětluje kauzu Kekely. „Zní to blbě, ale ona trpěla opravdu už těžkou formou alzheimera a ty spory byly přiživované a iniciované lidmi zvenčí. Vždycky se to všechno odložilo, protože když se to pak vyšetřilo, zjistilo se, že je to nedorozumění. Opravdu se nedělo nic špatného,“ okomentoval to hereččin zeť Jan Binder. Rodinný přítel to ale vidí jinak. „Prohlašoval i před svědky: Já Janu nemám rád a náš Tomáš barák dostane stůj co stůj a Jana půjde do domova důchodců. Stejně nic nepotřebuje...“ Po prodeji domu herečku nastěhovali do malé tmavé místnosti, trápila se a její psychický stav se horšil. „Přestaly jí chodit výpisy z účtu z banky, neměla přehled o ničem. Do jejího domu, který prodala už v době, kdy byla u ní diagnostikována Alzheimerova choroba, se nastěhoval vnuk Tomáš, který se kdysi léčil z těžké závislosti na tvrdých drogách, s partnerkou. Všechny její věci zůstaly tam, včetně osobních, šperků, obrazů, porcelánu, nábytku, fotek,“ popisuje kamarád.

Pohřeb Jany Andresíkové (†79), čarodějnice z Arabely: Zemřela nedoceněná!

Video se připravuje ...


PÉČE ZA 24 TISÍC MĚSÍČNĚ
Nakonec byla proti své vůli umístěna v Mělníku pro lidi s alzheimerem. „Byl to bývalý hotel na extrémně rušné ulici přebudovaný na soukromé »sanatorium«, kde o ni bylo postaráno ve smyslu ubytování, nějakého jídla a základní péče. Za neuvěřitelných 24 000 korun měsíčně,“ dodává rodinný přítel s tím, že i zde se herečka velmi trápila. Začátkem léta spadla a zlomila si nohu v krčku. Následovala operace, poté převoz do centra následné péče. Kdyby nepřišel covid, mohla tu být dál. „S Janou jsem mluvil naposledy 9. nebo 10. října, po telefonu. Hůř sice mluvila, ale věděla, co se kolem ní děje. Dokonce říkala, že ten vir, co teď lítá ve vzduchu, už ty lidi musí pěkně sr*t. A že jak všichni chodí zarouškovaní, připadají jí jako lupiči, když jdou na banku,“ usmívá se René Kekely. „Pochvalovala si, jak jsou na ni hodní, jak se o ni starají, jaké dobroty dostává. A jen že se nechce vrátit zpátky »do toho blbákova«. Tím myslela sanatorium, kde byla nešťastná.“



KORONAVIRUS BYL KONEČNÁ...
Podle dcery Michaely bylo o maminku dobře postaráno. „Byla v LDN Mělník-Podolí. Mimo standardní péče měla připlacenu rehabilitaci a doufali jsme, že se nám z úrazu brzy zotaví,“ řekla. „Díky rehabilitaci v mělnické LDN se její stav zlepšoval, jenže napadení koronavirem všechno změnilo,“ dodala dcera. Kekely je však přesvědčený, že hereččin stav se za poslední rok výrazně zhoršil kvůli prostředí, kde být nechtěla. „Stresy, obavy o to, kde je, proč není tam, kde chce být sama, ale tam, kde chce rodina, že nemá žádné peníze, její stav zhoršovaly. Svou rodinu několikrát vyhodila, byť dcera Michala ji na sklonku života navštěvovala. Toto paradoxně nikdy nedělala, i když bydlela ob dvě ulice od nich v Tišicích u Mělníka,“ dodává kamarád s tím, že je rád, že v posledních chvílích života herečka netrpěla. „Představa, že by někde ležela týdny, měsíce na přístrojích nebo v kómatu, by byla strašná. Toho se vždy hrozně bála a říkala, tohle nikdy nechci. To si nikdo nezaslouží a nechci být hlavně nikomu na obtíž,“ svěřil.

Pohřeb Andresíkové (†79): Stížnosti a výčitky nad rakví! Do koho se opřel její přítel?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.