Odvrácená tvář slávy Gotta: Zaplať 3 miliony, nebo tě zabiju! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Odvrácená tvář slávy Gotta: Zaplať 3 miliony, nebo tě zabiju!

Karel Gott poprvé v zahraničí. Těší se dobrému zdraví.
Karel Gott poprvé v zahraničí. Těší se dobrému zdraví. (Svět motorů/D. Rajdl)

Nebyl jen oprašovanou hvězdou, okusil i stinnou stránku popularity. Třeba když mu neznámý vyděrač poručil složit 3 miliony korun na odpočívadle, jinak ho zlikviduje. Karel Gott (†80), od jehož smrti uplynul rok, byl terčem vydírání. Anebo, což je také dost dobře možné, podivné zpravodajské hry kontrarozvědky a Státní bezpečnosti.

Stalo se tak v roce 1982, bylo mu dvaačtyřicet, svět mu ležel u nohou. A rozhodně si nepřál vozit peníze na opuštěná odpočívadla a nechávat se sledovat tajnými. Ještě dnes z toho mrazí, když si v odtajněných spisech přečteme, kolik lidí bylo zapojeno do akce, jak velký arsenál i vozový park vyslali agenti do terénu. Případ měla v režii Státní bezpečnost (StB) a rozjela tehdy akci jako z filmu: vrtulníky, 30 agentů, 10 aut, radary, detailní kamufláž.

Možná to byla ale past na Slavíka...

Nicméně postupně: Karlu Gottovi do Československé televize přišel dopis s obálkou nadepsanou: »Zpěvák Soudruh Karel Gott«. Pisatel, který se podepsal jako Charta 82, byl údajně rozezlen Gottovým projevem na akci známé jako Anticharta z roku 1977 v pražském Divadle hudby. Vyčetl mu »kladný postoj k tomuto zřízení« a požadoval 3 miliony korun. Jinak ho zavraždí! Vše pod kontrolou Instrukce k předání peněz měl nalézt za plechovou cedulí na parkovišti u silnice z Prahy do Kolína. Gott i jeho sídlo na pražské Bertramce byli ihned pod permanentním dohledem estébáků. A stejně tak i zmíněné odpočívadlo. Dostala ho na starost už týden před tím, než si měl zpěvák instrukce vyzvednout, třicetičlenná jednotka tajných. Střídali se v maringotce zapřažené za náklaďákem Praga V3S.

Kamufláž byla dokonalá

Vůz měl demontovanou přední nápravu, aby nebudil podezření, že tam tak dlouho stojí. I výbava estébáků byla na tehdejší dobu luxusní: dva vrtulníky startující z nedalekého kolínského letiště a snímající v pravidelných intervalech parkoviště, dvě soupravy pro videozáznam, přístroj na noční vidění, přijímač radarového signálu včetně radarové nástrahy a výkonná vysílací stanice. Radar měl monitorovat případný pohyb u hromádky kamení, kam měly být instrukce pro Slavíka uloženy. Spis pak uvádí i »běžné vybavení do akce«, což obnášelo desítku osobních aut, pistole a kasry.

Rada Vacátko

Akce Slavík trvala od rána 17. dubna do 21:45 hodin 23. dubna. V tento vyděrači určený den si Gott přijel modrým golfem na odpočívadlo pro instrukce v doprovodu posílené sledovací skupiny. Nic se nenašlo. Zpěváka policisté sledovali i při zpáteční cestě a pod titulkem »zachytávání Slavíka« si zapsali, že doma přesedl do BMW, v Berouně natankoval, podepsal obsluze plakát s fotografií a po půlnoci přejel v Rozvadově hranice. Výsledkem sedmidenního snažení je štos spisů s detailními záznamy řidičů, kteří se na parkovišti náhodou zastavili. Většinou aby dali vyčurat své synky. Přesto dostali číhající agenti odměnu. Osud má smysl pro humor – velel jim jakýsi Vacátko...



Přečtěte si
tulip
5. 10. 2020 • 07:39

Jsem moc rád,že nikoho nezajímám. Pa,zlato.

travina
4. 10. 2020 • 13:14

tulipe, ty ubožáku, co jsi dokázal ty, kromě hnusného psaní na diskuzi???
megero, ty NIKOHO nezajímáš, ale Karel Gott zajímá každého slušného člověka, který ví, co tento člověk dokázal!!!!!

tulip
4. 10. 2020 • 08:43

Bože,dědek je rok mrtvý a furt někde vylézá.Jděte už s ním do háje.

megera
4. 10. 2020 • 06:12

Ale no tak, už ho bylo dost, nikoho to nezajímá

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.