Rozzlobený Troška: Ukázal prstem na české "vyčůránky"! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rozzlobený Troška: Ukázal prstem na české "vyčůránky"!

Zdeněk Troška se opřel do nekalých praktik vyčůránků.
Zdeněk Troška se opřel do nekalých praktik vyčůránků. (Foto Aha! – Marek Hofman, ara)

Jako v legendárním Kocourkově! Již několik let bují spory památkářů, městských rad, politiků, odborné i laické veřejnosti o osud technického unikátu, kterým je otáčivé hlediště v historické barokní zahradě. Jedni ho chtějí úplně odstranit, jiní přesunout jinam, vystavět nové a hezčí atd. Přitom se o světovou raritu zajímají ročně desítky tisíc zahraničních turistů a finančně také zrovna neprodělává.

Machinace a podivné plány s vyhlášeným otočným hledištěm namíchly také Zdeňka Trošku, který na krumlovské scéně dokonce režíroval. "My Češi máme podivnou vlastnost – něco co funguje, vydělává, lidi to zajímá a jezdí za tím z celého světa, za každou cenu zničit, zlikvidovat, pošlapat. Prostě točna do Krumlova patří už přes padesát let, tak ať je tam dalších padesát šedesát let. Nikde na světě to nemají, všude by si to chránili jako korunovační klenoty, to jenom u nás skupinka vyčůránků pod rouškou ušlechtilosti chce točnu pryč. Ptám se proč - že by na tom někdo chtěl vydělat?,“ tipuje Troška na webu InStory.cz.


Ostudné zájmy kšeftařů kritizuje i bývalý herec a ministr kultury, poslanec Vítězslav Jandák. Ten k tomu řekl: "Je to jako v té pohádce oblečená neoblečená, obutá neobutá. Já jsem v době, kdy jsem končil v úřadu ministra, nechal připravit projekt na zajíždějící konstrukci točny, která by mimo divadelní sezónu byla skryta z větší části pod zemí. Pak se ty plány „záhadně“ ztratily. A to, na čem se mohlo pracovat už před šesti, osmi lety, nyní řeší jako objev Ameriky. Dejte na mě, něčím zájmem není náprava stavu v barokní zahradě. Něčím zájmem je likvidace točny a já doufám, že se to nikomu nepovede.“



Přečtěte si
pravlast
27. 1. 2015 • 07:15

Zvláštní že hodně lidí chtělo 'blob' ne Letné a další hrůzy architektury,ale tohle vadí.Zvláště když UNESCO poukázala na narušení stylu zahrady.Viděl někdo skleněné pyramidy v Louvru v Paříži?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.