Šedý zákal - Zdeňka z Chodova: Koukáte přes mlhu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šedý zákal - Zdeňka z Chodova: Koukáte přes mlhu!

I když zrak ani po operaci není, co býval, šedého zákalu se paní Černá zbavila. A je za to ráda.
I když zrak ani po operaci není, co býval, šedého zákalu se paní Černá zbavila. A je za to ráda. (Aha! – Jan Exner)

Jako byste se na svět dívali přes mléčné, zakalené sklo. Silné světlo, které vám ještě nedávno nevadilo, stává se najednou přímo nesnesitelným, oslňuje vás. Tak nějak obvykle popisují příznaky šedého zákalu lidé, kteří jej poznali. Patří mezi ně i Zdeňka Černá (70) z Chodova u Karlových Varů.

„Před očima jsem měla stále častěji mlhu. Pochopitelně mě to znepokojovalo, tak jsem zašla k doktorce,“ vzpomíná paní Černá na nepříjemné chvíle před více než dvěma roky.

„Nejprve mi doporučili brýle. Stav se však nelepšil, nevěděla jsem si rady. Proto jsem raději zašla do obchodu s optikou, abych si nechala přeměřit dioptrie a zjistila, jestli jsem jen nedostala menší, než potřebuji.“ Právě tam poprvé zaznělo podezření, že by příčinou nemusela být krátkozrakost, ale šedý zákal.

„Brzy nato jsem si balila věci do nemocnice na operaci,“ popisuje žena. V nemocnici pak trávila jeden víkend. „V sobotu mi operovali jedno oko, v neděli se postarali o druhé. Bylo to nepříjemné, ale překvapivě rychlé,“ poznamenala.

„A hned v pondělí jsem jela na první pooperační kontrolu do Sokolova. Jenže oči po zákroku nebyly hned v pořádku, takže jsem při návratu od lékaře během vystupování z vlaku na chodovském nádraží neodhadla schůdky a žuchla na zem,“ směje se paní Zdeňka.

Kromě fyzických nepříjemností ji šedý zákal připravil i o »pěkných« pár tisíc korun. „Po operaci se mi zhoršil zrak, musela jsem si tedy koupit nové brýle, a to hned dvoje. Jedny mám na běžné nošení, ty mě vyšly asi na tisíc korun. Silnější na blízko mě stály už pět tisíc korun,“ prozrazuje důchodkyně, která stejně jako většina českých seniorů nemá peněz na rozhazování.

Ještě jednou podstoupila zákrok laserem, každého půl roku chodí na kontrolu. Přesto by lhala, kdyby tvrdila, že se příznaků šedého zákalu stoprocentně zbavila. „Občas mi oči začnou slzet. Mnohem nepříjemnější je ale to, že někdy se mi mlha před oči nakrátko vrátí,“ dodala Zdeňka Černá.

Takhle se projevuje

Vyvíjí se pomalu, zpočátku si jej neuvědomujeme. Posléze se ale čočka zakalí více, nastává snížení zrakové ostrosti, zejména na dálku. Najednou ani s brýlemi nejsme schopni na dálku přečíst ceduli nebo poznat dopravní značku.

Vidění se postupně stává zamlžené, vadí nám i ostré světlo, které jsme dosud skoro nevnímali.

Někdy nemocný každým okem vidí jinak ostré barvy předmětů. V takové chvíli je na místě neodkládat návštěvu u lékaře, hrozí i oslepnutí!

Statistiky uvádějí, že až polovina populace ve věku kolem 70 let má šedý zákal, u starších lidí je to pak až neuvěřitelných 90 %.

Nejčastější příčiny nemoci

UV záření: Dlouhodobé vystavení očí slunečním paprskům bez dostatečné ochrany (slunečních brýlí).

Kouření: Obzvlášť u dlouhodobých kuřáků, kteří vykouří 15 a více cigaret denně, je pravděpodobnost onemocnění trojnásobná.

Cukrovka: U diabetiků se katarakta vyskytují dříve a častěji než u ostatních.

Obezita: Ta přináší řadu zdravotních potíží, šedý zákal nevyjímaje.

Genetická dispozice: Dědičný výskyt šedého zákalu v rodině může vývoj tohoto onemocnění urychlit. Katarakta se tak může vyvinout v ranějším věku.

Víte, že...

…letos v únoru se operaci šedého zákalu podrobil prezident Václav Klaus (70)? Úspěšně. Pracovní program přerušil jen na týden.

…šedý zákal trápil i jiného prezidenta, a to poslední socialistickou hlavu státu Gustáva Husáka (†78), který byl proslulý svými »popelníky« na očích?

…potíže nemoc dělala také skladateli Jaroslavu Ježkovi? I přesto dokázal napsat velký počet hitů, mimo jiné do většiny filmů Jana Wericha a Jiřího Voskovce.

MUDr. Jiří Korynta: Pomůže jen operace!

Nejúčinnější pomocí na šedý zákal je v současné době operace. A ta by se měla provést včas, aby pacienta neohrozila slepota. Říká to přední český oční lékař MUDr. Jiří Korynta. Jeho zkušenosti využívali čtyři roky ve významné skotské klinice v Edinburghu, nyní je uplatňuje jako primář Oční kliniky Liberec.

Jakými způsoby se dá šedý zákal léčit?

„Otázka sice podsouvá, že způsobů léčby šedého zákalu může být více, ale v současnosti existuje pouze jeden způsob, a tím je operace. Jejím smyslem je odstranit zkalenou čočku z oka a nahradit ji jinou, průhlednou, případně upravit celkovou optickou mohutnost oka tak, aby pacient po operaci nemusel nosit brýle, pokud předtím nějaké používal.“

Lze operaci předejít nějakou prevencí?

„Šedý zákal je typická choroba z opotřebování. Vzniká v souvislosti se stárnutím čočky, tedy pacienta. Jistě že někdo může mít díky vrozené dispozici vyšší pravděpodobnost vzniku katarakty, ale určité množství zákalků v čočce, které neovlivňují výslednou zrakovou ostrost, se ve vyšším věku považuje za normální. Jinými slovy: ve vyšším věku nemá nikdo čočku úplně čirou, jde jen o to, nakolik to má vliv na vidění. Pokud pokles zrakové ostrosti pacientovi vadí, existuje jediná možnost – operace.“

Jak probíhá?

„Samotná trvá asi 15 minut, začíná řezem širokým 2,5 mm a následují další úkony, kde výsledkem je čisté pouzdro vlastní oční čočky bez jejího zkaleného obsahu. Do tohoto pouzdra vloží chirurg novou čočku. Paradoxně předoperační příprava, jejíž hlavní součástí je proměření oka a výpočet vhodné optické mohutnosti čočky pro implantaci, a dále anestezie oka kapkami a rozšíření zornice trvá asi dvě hodiny.“

Je bolestivá?

„Nebolí, do oka nebo vedle oka se injekce nepíchají, oko se znecitlivuje pouze kapkami, uvnitř oka nervy, které by vnímaly bolest, nejsou.“

Léčil jste ve Skotsku. Jak byste srovnal tamní a české zdravotnictví ve vašem oboru a přístup pacientů?

„Zlaté Čechy, zlatí čeští pacienti. V Princess Alexandra Eye Pavillion jsem zkracoval objednací dobu Skotů na operaci ze dvou let na tři měsíce. To mluví samo za sebe.“

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.