Obezita - Ywette Hofmanová: Po těhotenství přibrala 57 kg! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Obezita - Ywette Hofmanová: Po těhotenství přibrala 57 kg!

Prosinec 2011 - Hmotnost: 103 kg, hladina cukru v krvi: 10,6
Prosinec 2011 - Hmotnost: 103 kg, hladina cukru v krvi: 10,6 (www.stob.cz)

E66, takové číslo má v seznamu nemocí obezita. V Česku ji má ve zdravotních záznamech 23 % lidí, nadváhu ještě víc – 35 %. O boji s nadbytečnými kily ví své i Ywette Hofmanová (51) z Prahy.

Po celý život byla hubená, jezdila dokonce do ozdravoven, aby přibrala. Ve třiceti, po třetím nevydařeném těhotenství, přibrala při výšce 168 cm na 113 kg a od té doby se »špeky« bojuje. A nejen s nimi, i s komplikací obezity – cukrovkou!

„Měla jsem 56 kilo, přibrala jsem jednou tolik,“ začíná vyprávět svůj příběh Ywette. Snažila se držet diety, měla však problémy se slinivkou, a jak je nasadila, začala mít záchvaty. Chvíli proto obezitu neřešila. „Nelíbilo se mi ale, jak vypadám, a začala jsem nanovo,“ říká. V tu dobu přišel rozvod a s nervy se hublo samo.

Shodila 30 kg

„Podařilo se mi shodit přes třicet kilo. Dostala jsem se však do takového stavu, že jsem si dala suchý rohlík a bylo mi na zvracení. Měla jsem strach, abych neměla bulimii, sousedka mě nutila jíst a nakonec jsem zase všechno nabrala,“ vzpomíná. Pak jsem se snažila držet různé diety z časopisů, nikdy se to nepodařilo. Sice shodila, ale po pár týdnech měla v lepším případě zpět původní váhu…

„Jednou jsem se přemluvila a šla do posilovny. Náhodně jsem tam potkala jednu paní a staly se z nás velmi dobré kamarádky. Poznala, jaká jsem lenošná, takže mě víceméně do všeho strká,“ popisuje šťastné setkání. K jejímu životu neodmyslitelně patří auto. „Kdybych měla jít na poštu pět kroků, raději pojedu pět kilometrů, abych zastavila přímo před,“ říká.

Procházka pro ni musí mít nějaký účel, třeba sbírání hub nebo borůvek. Kamarádka ji donutila do posilovny chodit pravidelně. „Bylo to fajn, ale od jara do podzimu bývám na chalupě na Orlíku a odtamtud jezdím do práce. Tudíž posilovna se stihnout nedala,“ vypráví. Kila opět přibývala.

Přidala se cukrovka

Právě na chatě si před sousedkami stěžovala na žízeň, únavu, ospalost… „Jedna z nich je diabetička a už se naštvala a říkala mi: »Když nejdeš k doktorovi, změřím ti cukr sama.« Měla jsem asi 10,6 (hranice normy je 6,1 – pozn. red.). To už jsem dostala poměrně velký strach, protože shodou okolností syn mé druhé sousedky zemřel rok předtím na neléčenou cukrovku. Byl stejně starý jako já,“ popisuje. Hned se objednala na vyšetření. Cukrovku potvrdilo.

Pomoc až ve STOBu

„Svěřila jsem se cvičící kamarádce. Dotlačila mě do STOBu (společnost Stop obezitě – pozn. red.). Ale opravdu dotlačila, ještě když jsem vycházela schody, držkovala jsem: já odejdu, příště už nepůjdu…“ uvádí Ywette. Nakonec vydržela tři měsíce, aniž by lekci vynechala. „Za tři měsíce mi cukr klesl na 6,2 a zhubla jsem 10 kilo,“ komentuje své úspěchy. Nyní si zaplatila i pokračovací kurz.

„Už nejsem tolik unavená, nebolí mě nohy, ohnu se k botám. Naučila jsem se psát, co jím, co dělám, a dokonce i teď, když jsem něco shodila, mě baví víc pohyb, protože mě nic nebolí,“ je šťastná Ywette.

Co je obezita?

Je nadměrné ukládání tělesného tuku v organismu.

Mámeli pár kilo navíc, mluví lékaři o nadváze (BMI 2530, počítáno podle známého vzorečku) a o obezitě (BMI vyšší než 30).

Při delším trvání vede obezita k nevratnému poškození zdraví.

Vždy vzniká nepoměrem mezi příjmem a výdejem energie (více jíme, méně se hýbeme). Na vzniku se mohou podílet i genetické předpoklady či důsledky jiného onemocnění.

Co pro sebe udělat?

Neseďte doma a neplačte, že se nevejdete do sukně, kalhot a v plavkách je »to hrůza«!

Začněte se hýbat – pokud neuděláte krok bez auta, stačí pro začátek svižná chůze. Nepočítá se venčení psa, kdy jdete stylem co noha nohu mine. Měli byste se zpotit a lehce zadýchat.

Zamyslete se nad tím, co jíte. Nechte si poradit od nutričního terapeuta, obezitologa, nebo navštivte zdarma speciální program na internetu www.stobklub.cz. Jeho členové hubnou průměrně 2 kg měsíčně, BMI se za stejnou dobu daří snížit o 0,7!

Vyhněte se »zaručeným« dietám, sice mnohdy zhubnete, ale jojo efektem se kila vrátí, často víc, než se podařilo shodit.

Stejně jako Ywette se můžete přihlásit do kurzů snižování nadváhy, které právě zahajují po celé České republice. V Praze např. od 18. dubna v základní škole Plamínkové, Praha 4. Více informací na www.stob.cz.

Doktorka Iva Málková: Obezita zvyšujei riziko nádorů!

Obezita nejsou jen »špeky« na bříšku, zadečku a stehnech… Jedná se o onemocnění, které má velmi velká zdravotní rizika. „Jsou s ní spojeny zdravotní komplikace, jako je diabetes 2. typu, kterým trpí Ywette. Vysoký krevní tlak, vyšší hladina cholesterolu v krvi, dále tzv. chronické záněty, které se spolupodílejí na srdečněcévních chorobách,“ vyjmenovává doktorka Iva Málková ze společnosti Stop obezitě.

Každý z nás, kdo má vyšší hmotnost, než by měl mít, jistě potvrdí, že zatěžuje a způsobuje bolesti kloubů – kyčlí, kolenou, kotníků, páteře. Zároveň zvyšuje pravděpodobnost vzniku nádorů – prsu, dělohy, tlustého střeva, močového měchýře…

„Lidé s obezitou mají i psychické problémy, jsou depresivní, zakomplexovaní, mají sníženou sebedůvěru. Podle mnoha studií mají i menší uplatnění a tím menší výdělky v zaměstnání,“ dodává doktorka Málková.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcetese s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.