Chronická obstrukční plicní nemoc - Lenka Pásztorová: Prokouřila jsem se k tomu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Chronická obstrukční plicní nemoc - Lenka Pásztorová: Prokouřila jsem se k tomu!

Lenka přišla k lékaři včas, nemoc se tak daří držet »na uzdě«.
Lenka přišla k lékaři včas, nemoc se tak daří držet »na uzdě«. (Aha! – Karel Kopáč, ara)

Káva a k ní cigaretka… Také se vám tyto dva požitky změnily v rituál, jemuž se oddáváte několikrát denně? A jak často si zakašlete? Lence Pásztorové (45) z Prahy-Hrnčířů kouření totálně změnilo život. Neonemocněla obávanou rakovinou, ale chronickou obstrukční plicní nemocí – CHOPN.

„Začnu kašlat, lapám po dechu a nevím, zda přežiju, nebo nepřežiju,“ popisuje své problémy Lenka.

CHOPN jí diagnostikovali náhodou. „Měla jsem zánět průdušek, a přestože jsem se léčila, špatně se mi dýchalo. Hlavně v noci. Jak jsem si lehla do postele, měla jsem pocit, že se zadusím,“ vzpomíná na dobu, kdy se nemoc poprvé ohlásila.

Tehdy jí bylo třicet, připadala si jako každý v tomto věku »nesmrtelná«. „Člověk si říká, měla jsi to na průduškách, to přejde, bude dobře. Syn a přítel mě po třech týdnech dokopali k doktorovi. To už jsem nemohla popadnout dech,“ líčí. Lékařka ji okamžitě odeslala na sérii vyšetření, po nich byla stanovena diagnóza.

Zadýchání při chůzi

Zdravotní stav se jí zhorší při každém rozrušení, změně počasí. „Záleží, jak jste na tom psychicky, na počasí… Jsem navíc ještě alergička, takže nyní na jaře a na podzim, když se přidají alergie na pyly a prach, je to horší. Když dostanete obyčejnou rýmu, zase to je horší.

Stejně jako když je venku smog, mlha, změny počasí, nebo naopak velké vedro. Jinak se zadýchávám při chůzi do schodů, při námaze,“ popisuje Lenka a při každém jejím nádechu je slyšet pisklavý zvuk, který jasně ukazuje, jak se jí dýchá.

Hodinový kašel

Za nemoc si přitom může zřejmě sama. Vliv na ni mají i její alergie, ale především cigarety. „U mě bylo spouštěčem bohužel kouření, pětadvacet let kouřím. Nejsem schopná se toho zbavit ani teď,“ odhaluje svůj zlozvyk.

Od cigaretky ji neodradí ani probdělé a prokašlané noci. „V noci mě budí kašel, máte takový svíravý pocit a strašnou potřebu si odkašlat. Kašlete i hodinu, je to nepříjemný suchý kašel, kdy už všechno bolí, než se podaří odkašlat, pak se průdušky zklidní,“ uvádí Lenka.

Hodně jí pomáhají léky, a jak se dozvěděla od lékařů, měla štěstí, že přišla včas. Chorobu se tak daří držet »na uzdě«. „Nyní mě zařadili do studie, kde zkoušejí různé nové léky. Buď působí, nebo nepůsobí, a podle toho se také cítím,“ říká.

Ještě se však vrací na počátek svých problémů, chce ukázat, jak za mnoha nemocemi stojí i psychická vyrovnanost, pohoda či nepohoda. „Před 15 lety, kdy mi umřel táta, tak jsem se i dusila. Nemohla jsem popadnout dech, lapala jsem po dechu jak ryba na suchu. V tu chvíli nevíte, zda přežijete, nebo nepřežijete. To se mi naštěstí nestává moc často,“ říká a oči se jí při vzpomínce na tatínka zalévají slzami.

Jako malá holčička byla adoptovaná a náhradní rodiče jí připravili nádherné dětství. Lásku, kterou byla obdařena, se nyní snaží oplácet péčí o vážně nemocnou maminku.

Co je CHOPN?

Chronická obstrukční plicní nemoc je vleklé onemocnění průdušek.

Je pro ni charakteristický omezený průtok vzduchu v průduškách v důsledku jejich zužování. Zahrnuje zánět průdušek a plicní rozedmu.

Jedná se o chorobu, která úzce souvisí s nezdravým životním stylem, zejména s kouřením.

CHOPN vyžaduje komplexní léčbu. Jen díky ní lze omezit zhoršování plicních funkcí, zabránit trvalé invaliditě a smrti.

Co můžeme dělat?

Pokud nechcete být v riziku a před nemocí se chránit, NEKUŘTE! Nezačínejte kouřit nebo kouřit přestaňte!

Žijte v čistém ovzduší, v zaměstnání nezanedbávejte používání ochranných prostředků.

Jestli vám byla nemoc diagnostikována, opět základní rada: přestaňte kouřit. Dodržujte rady lékaře.

Snažte se důkladnou prevencí předejít nachlazení a onemocnění dýchacích cest.

Na podzim se nechávejte pravidelně očkovat proti chřipce! Lékař vám může doporučit i další vakcíny, které mohou ochránit vaše plíce.

Dbejte na správnou životosprávu. Jezte hodně čerstvého ovoce, zeleniny a bílkovin.

Pravidelně sportujte, vyberte si cvičení, které vám bude vyhovovat. Důležitá je pravidelnost.

Odstraňujte prach, kouř a zápach v bytě. Pravidelně doma větrejte. Odstraňte i veškeré látky, které ve vašem případě mohou způsobovat alergické reakce.

MUDr. Václava Bártů: Nejčastější příčinou potíží jsou cigarety!

V roce 2010 dosáhl v Česku počet pacientů s CHOPN 200 621 (muži 118 060, ženy 82 561). Těžké a velmi těžké stadium připadlo na 30 % případů. A 2012 lidí nemoci podlehlo.

„CHOPN vzniká především při vdechování znečištěného vzduchu. Těžko si představit koncentrovanější směs chemikálií než tabákový kouř. Dokonce i v případě pasivního kouření vdechujeme podstatně znečištěný vzduch. Měli bychom se proto vyhnout jakémukoliv kontaktu s tabákovým kouřem,“ radí plicní lékařka MUDr. Václava Bártů, Ph.D.

Závažnost CHOPN spočívá ve zhoršení kvality života a postupně může vést k předčasnému úmrtí.

„Bohužel je běžné, že je CHOPN nedostatečně diagnostikovaná. Přichází se na ni většinou až ve středních a těžkých stadiích nemoci. Pozdní zjištění zabraňuje úspěšné léčbě a vede k závažným důsledkům, včetně úmrtí,“ konstatuje doktorka Bártů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.