Akné - Petra Hráská z Prahy: Pupínky mi zničily dospívání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Akné - Petra Hráská z Prahy: Pupínky mi zničily dospívání!

Petra Hráská si s akné užila v životě své. Jizvičky ukrývá pod pudrem.
Petra Hráská si s akné užila v životě své. Jizvičky ukrývá pod pudrem. (Aha! – Daniel Černovský, ara)

To, co u běžného člověka po pubertě ustane nebo se objevuje jen sporadicky, u Petry Hráské (34) vydrželo dodnes. Na divoké období puberty jí zbyly smutné vzpomínky a jizvičky na tváři. Přestože kožní nemoc ustoupila, její projevy ji trápí stále.

Dětství přitom měla úplně stejné jako všichni ostatní. „Začalo se to u mě projevovat až někdy kolem třináctého roku. Tehdy jsem měla klasické akné, jako má většina dospívajících. Ovšem během asi půl roku se to zhoršilo tak, že jsem se rozhodla vyhledat odbornou pomoc,“ začíná své vyprávění mladá žena. U lékařů se jí ale dostalo jen ujištění, že se jedná o klasický projev puberty a že s postupným dospíváním se problém vyřeší sám.

Zlé reakce okolí

„Zhoršovalo se to a bylo to extrémně nepříjemné. Už samotné akné je velmi nepěkné, ale daleko nepříjemnější byly reakce okolí. Jen málokdo projevil porozumění a zejména vrstevníci si ze mě rádi utahovali. Člověku a jeho sebedůvěře to moc neprospívá, zejména v období dospívání,“ svěřuje se Petra Hráská. Stejně jako řada podobně postižených lidí i ona vyzkoušela všechny možné kosmetické přípravky na čištění kůže.

„Výrobci slibují zázračné vyčištění pórů kůže, nápravu poškozených míst a podobně. Nic z toho mi pořádně nezabralo, protože problém není na povrchu kůže, ale je ukrytý mnohem hlouběji. Mazové žlázy jsou schované pod kůží a jejich ošetřování je tedy pouhou likvidací následků, než aby řešilo samotnou příčinu problému,“ vysvětluje. Jak sama říká, hodně si o své nemoci přečetla, protože ji zajímalo, proč se jí to celé děje.

Vodička nepomohla

Mezi patnáctým a šestnáctým rokem si došla na vyšetření na dermatologickou kliniku pražské nemocnice. „Ani tam mi ale příliš nepomohli, dali mi sice nějakou vodičku, ale výsledek byl krátkodobý. Do 14 dní bylo akné zpátky,“ říká. Tehdy u ní také došlo ke zhoršení projevů, jako jsou pupínky a praskliny kůže.

„Neustálým čištěním, vymačkáváním a ošetřováním se na kůži obličeje vytvořily nevratné změny. Ty jizvičky mi už zůstanou do konce života. Jediným řešením je laserová operace, ale na tu jít nechci vzhledem k tomu, že mi akné ještě stále pořád neodeznělo. Zbývá tak krycí pudr,“ uvádí Petra.

Opora v příteli

Do života si odnesla hygienické návyky, které jí už navždy zůstanou. „Alespoň dvakrát denně se snažím opláchnout si obličej vlažnou vodou a smýt ze sebe prach a nečistoty. Také používám dva ručníky, jeden na obličej a druhý na zbytek těla,“ vysvětluje.

Přestože je její stav dnes lepší než před několika lety, tak i dnes se záněty kůže projevují. „Už je to mírnější, ale stejně to je občas silnější. Hlavní problém je v tom, že pracuji jako prodavačka a přicházím denně do styku s velkým množstvím lidí; na některých je vidět, že je to zarazí. Jiní dělají, že si toho nevšímají. Na stranu druhou mám oporu v příteli, který žertem říká, že se mám, protože se z puberty nikdy nedostanu,“ zakončuje vyprávění optimisticky Petra Hráská.

Víte, že...

…akné vzniká hlavně v pubertě, s maximem mezi 15. až 20. rokem?

…postihuje stejně ženy i muže?

…aktivita onemocnění se snižuje po 25. roce? Ve výjimečných případech přetrvává i ve vyšším věku, udává se, že 12 % žen má problémy s akné i po třicítce.

…akné nemůžete na nikoho přenést? Jedná se totiž o zánět, nikoliv infekci.

…škrábáním a necitlivými mechanickými zásahy do kůže ho můžete roznést po obličeji?

…akné není pouhou kosmetickou vadou, ale skutečným onemocněním?

MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D. - Příčiny: dědičnost, výživa i stres!

Lidí s kožními nemocemi i akné přibývá, denně se s nimi setkává MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Jak prozrazuje, zaručený recept na ně není. Ze všeho nejdůležitější je prevence a trpělivost. 

Existuje nějaký účinný způsob, jak akné předcházet?

„U problematické pleti lze proti akné bojovat prevencí. K ní se řadí pravidelné čištění pleti, dále pak vyvážená strava bohatá na vitaminy A, C a E a stopový prvek zinek. V neposlední řadě je dobré nezapomínat na psychickou pohodu, stres je příčinou mnoha obtíží.“

Jak moc je akné dáno geneticky a jak je možné tvorbu akné ovlivnit?

„Dědičnost hraje při vzniku akné významnou roli. V rodině často nacházíme někoho s těžší formou akné. Kromě dodržování zásad zdravé výživy je potřeba nezapomínat na dostatek spánku. Je také třeba vyvarovat se vysokých dávek vitaminů skupiny B (B6 a B12), které akné mohou vyprovokovat nebo zhoršovat. Některé prameny udávají příznivý efekt při omezení mastných jídel typu čokoláda nebo hranolky.“

Jak se léčí?

„Projevy akné vznikají působením zejména tří faktorů. Je to zvýšená tvorba mazu, zvýšené rohovění v oblasti vývodů mazových žláz a působení bakterií. V lékárně lze koupit lokální prostředek např. s obsahem benzoylperoxidu, který má protizánětlivé účinky. Pokud nezabere, dermatolog předepíše roztok, gel nebo krém antibiotický či dezinfekční. Pokud se stav i při této léčbě nezlepšuje, může lékař ordinovat léčbu ve formě tablet.“

Co akné vymáčknout?

„Šetrné vymačkávání je důležité. Násilné mačkání ale kůži poškozuje a vede k jizvení. Na začátku toto ošetření absolvujte u zkušené kosmetičky a dále postupujte dle její instruktáže doma. Vzniklé jizvičky se dají redukovat laserem nebo chemickým peelingem s kyselinou trichloroctovou.“

Za jak dlouho se vyléčí?

„První efekt léčby lze očekávat za dva až tři měsíce, výrazného zlepšení se dosáhne po šesti měsících. V léčbě je dobré pokračovat, má zároveň i preventivní účinky.“

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si
ochman
16. 4. 2012 • 19:16

..vymyšlený příběh,jméno a ilustrační fotka..pouhá reklama na odborníky..

jity
16. 4. 2012 • 15:09

a já myslela, že je to samozřejmost.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.