Roztroušená skleróza - Ivana Štiková: Bála jsem se, že skončím na vozíku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Roztroušená skleróza - Ivana Štiková: Bála jsem se, že skončím na vozíku!

V kondici udržují Ivanu dlouhé vycházky s boxerkou Nanynkou.
V kondici udržují Ivanu dlouhé vycházky s boxerkou Nanynkou. (Aha! – Alexandr Malachovský)

O jednom víkendu před devíti lety začalo Ivaně Štikové (33) šumět v uchu a měla pocit, že špatně slyší. Netušila, že v jejím mladém organismu poprvé silně udeřila roztroušená skleróza – nemoc, která upoutává lidi na invalidní vozíky, bere jim zrak, sluch, schopnost mluvit a nakonec i život. Nedá se vyléčit. Člověk se s ní musí naučit žít.

Z pohotovosti Ivanu poslali do nemocnice. Lékař jí tehdy drsně sdělil první odhad, že má buď nádor na mozku, nebo jí praskla žilka. „Seděla jsem v čekárně a brečela. Vůbec jsem nevěděla, co mám dělat,“ vzpomíná Ivana.

Pak podstoupila další vyšetření. „Zjistili, že je to roztroušená skleróza. Moc mi toho ale opět neřekli. Byl to strašný šok. Nevěděla jsem, co to znamená, jenom jsem si vzpomněla na to, že jsem někde četla, že je to strašná nemoc a že skončím na vozíku. Strašně jsem se bála,“ líčí první okamžiky s diagnózou.

V nemocnici lékaři zjistili, že už zřejmě atak této nemoci někdy prodělala, ale nebyla tak silná. „Uvědomila jsem si, že jsem asi půl roku předtím necítila prsty, brněly mi. Tehdy jsem si ale myslela, že je to od zad,“ říká Ivana. Po několika dnech ji lékaři i s léky poslali z nemocnice domů s tím, že na ucho už nikdy slyšet nebude a že za týden může jít do práce.

Po léku otékala

Začala užívat prednison. „Měl nepříjemné vedlejší účinky. Otékala jsem, nebylo mi dobře,“ dodává Ivana. Pak se dostala na rok do studie, v níž užívala jiné neurologické léky, které se běžně k léčbě roztroušené sklerózy nepoužívají. Dělaly jí dobře, přesto se po roce měla vrátit zpět k prednisonu.

Jiný medikament jí pojišťovna odmítala hradit s tím, že ještě není v tak vážném stavu. „Ročně bych tedy musela za lepší léky zaplatit přes sto tisíc korun. Tolik jsem neměla. Skvěle se ale zachoval můj tehdejší zaměstnavatel. Dva roky mi léčbu platil. Teprve pak mi je po revizi začala hradit pojišťovna a užívám je dodnes,“ dodává Ivana.

Chodí do práce i sportuje

„V podstatě nemám zatím žádné omezení. Jen neslyším na to ucho a za celou dobu jsem měla asi tři ataky, dva menší a jeden velký. To jsem přestala vidět na oko. Šla jsem hned do nemocnice, léky mi zabraly okamžitě a zase vidím,“ vzpomíná Ivana.

Ve volném čase běhá, chodí na cvičák se svou boxerkou Nanynkou a snaží se udržovat v dobré kondici. Doporučila jí to i lékařka. „Čím lepší je kondice a svalová hmota, tím lépe se pak člověk vyrovnává s ataky, zejména když po nich přestane s něčím hýbat. Jen nesmím přepínat síly. Když cítím únavu, musím si odpočinout. To je jediné, na co je třeba dávat pozor,“ objasňuje Ivana.

Dokonce by ráda měla jednou i miminko. „Není to dědičné. Řada mých spolupacientek děti má,“ říká.

Je třeba si promluvit

Ivana je od přírody optimistka a i když ví, že se může stát cokoliv, doufá, že se to nestane. Podle ní je nejdůležitější psychická pohoda. „U této nemoci nikdo neví, jaký bude mít průběh. U každého je to úplně jiné, je nevyzpytatelná. Mám štěstí, že moje teta je psychiatrička. Na začátku mi moc pomohla. Hodně jsme si povídali o nemoci, o tom, co dál, naučila mě relaxační techniky,“ dodává Ivana.

Každému, kdo se dozví, že trpí roztroušenou sklerózou, doporučuje, aby se nestyděl a alespoň zpočátku požádal o pomoc psychologa, s nímž by mohl všechno probrat.

Co je roztroušená skleróza

Je to chronické autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém jako kanibal napadá mozek a míchu.

Ovlivňuje schopnost nervových buněk v mozku a míše spolu vzájemně komunikovat.

Postihuje oblasti zodpovědné za čití (hmat, sluch, čich), pohyb a koordinaci.

Nemoc postihuje zejména mladé dospělé od 20 do 40 let, nejčastěji ženy.

Samotná příčina vzniku onemocnění je stále neznámá. Některé teorie uvažují o genetických vlivech, jiné o infekci.

Je neléčitelná, lze jen zmírnit její příznaky a zpomalit její postup.

Jak se ochránit?

Dbejte na zdravý životní styl.

Přijímejte dostatek vitaminu D, ideálně v tučných rybách nebo rybím tuku. Tato prevence je důležitá i u dětí.

Nejvíce imunitních buněk máme v oblasti střev, proto by měla být vaše strava lehce stravitelná, zbytková, tedy s dostatkem zeleniny, celozrnná, bohatá na vitaminy.

Důležitý je také dostatek pohybu.

Mějte pozitivní myšlení a vyhýbejte se stresům.

MUDr. Věnceslava Svobodová: Léky průběh zpomalí až o 60 %

Vědci sice dosud nenašli lék, který by roztroušenou sklerózu vyléčil, přesto se stále vyvíjejí účinnější preparáty. „Nemoc sice nevyléčí, ale zpomalí její průběh až o 60 %,“ říká pražská neuroložka MUDr. Věnceslava Svobodová. Podle ní u každého probíhá onemocnění jinak.

„Někdo má jediný atak za celý život, jiný jich má několik do roka. Zažila jsem i to, že se nemoc po několika atacích vytratila,“ dodává doktorka Svobodová.

Prvními známkami roztroušené sklerózy podle ní bývá nejčastěji brnění, mlhavé vidění, které postihuje většinou jen jedno oko, obrna lícního nervu, poruchy rovnováhy apod. „Důležité ale je, že obtíže musí trvat déle než 24 hodin v kuse,“ zdůrazňuje lékařka.

Přečtěte si
rbursik
7. 4. 2012 • 19:46

proč plácáte v rudém stylu za nich se to vůbedc neléčilo.to dr jen zpomalýléřed polnou invalidizací1

zadnice
7. 4. 2012 • 15:16

Dokonce nedávno bylo uveřejněno, že je léčba drahá a pojišťovny nemají peníze. Na léky se musí čekat i několk měsíců a to vše za "asistence" odborného ministra Hegera. To jsme tedy dopadli!!!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.