Cítíte se často unavení a vyčerpaní? Kombinace zdraví prospěšných hub vás postaví na nohy

Je všeobecně známé, že některé houby se pěstují jako potravina, většinou se také ví, že nejsou pouze kořením, ale mají svou výživovou hodnotu. Méně známo však je, že mnohé houby mají příznivý vliv na lidské zdraví a že mnohé se v asijských zemích pěstují výhradně pro své zdraví prospěšné účinky, kde mají tisíciletou tradici.
Z historických pramenů se můžeme dozvědět, že již faraonové oceňovali houby jako delikatesu, staří Řekové se domnívali, že houby poskytují sílu k boji, staří Římané pohlíželi na houby jako na „jídlo bohů“ a staří Číňané nazývali houby „elixírem života“ pro jejich příznivý vliv na lidské zdraví.
Mezi nejúčinnější přírodní přípravky z hub patří doplňky stravy ve formě celých sušených plodnic, které obsahují celou řadu účinných látek důležitých pro organizmus. Vhodná je také kombinace několika druhů prášků z hub, které mají takzvaný synergický efekt, což znamená zesílení účinnosti a rozšíření spektra působení. Pravidelné užívání hub zvyšuje imunitní odezvu lidského těla a tím také odolnost vůči nemocem, proti virovým infekcím i proti následkům obyčejného nachlazení.
Mezi nejpoužívanější zdraví prospěšné houby patří Reishi, Shii-take, Hericium a Hnojník. Kombinace těchto hub se používá zejména při vyčerpání, únavě, ale i celkovém oslabení organizmu.
SHII-TAKE
Lentinula edodes
Shii-take má schopnost aktivovat celý imunitní systém a současně snižovat

KORÁLOVEC JEŽATÝ
Hericium erinaceus
Korálovec je nejen dalším zdrojem glukanů pro posílení imunity, ale dokáže

HNOJNÍK OBECNÝ
Coprinus comatus

Hnojník obecný má vynikající výsledky při snižování hladiny cukru v krevním séru. Používá se také při snížení cholesterolu a má příznivé účinky na krevní tlak.
REISHI
Ganoderma lucidum
Patří v pestrosti obsahu účinných látek mezi houbami na první místo, proto

Velmi cennou složkou lesklokorky jsou triterpenoidy, kterých bylo v houbě zjištěno několik desítek – podporují zejména funkci jater, žaludku a mají vliv na snižování obsahu tuků a hladiny cholesterolu v krvi.
Ing. Ivan Jablonský, CSc.
výzkumný pracovník v oblasti mykologie
Více na www.quarteto.cz