Nejen do čaje! Jarní bylinky patří i do kuchyně! Královnou je kopřiva!
Jen co jaro zaklepalo na dveře, příroda se jako mávnutím kouzelného proutku začala probouzet. Na loukách už raší zdraví prospěšné bylinky. Obsahují nejen vitaminy a minerální látky, ale i velké množství antioxidantů. Kromě pití odvarů a nálevů je můžeme i jíst. Co si z nich připravit a proč?
SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA
● Na co je dobrá? Na odkašlávání, záněty krku a dásní, při ledvinových a žlučových kamenech, pomáhá na záněty močových cest a ledvin, při revmatismu, na bolestivé menstruace. Koupele na ekzémy, lupénku, vyrážky a akné.
● Použití: Drobné listy a květy sedmikrásek do polévek, salátů, nádivek, aspiku, pomazánek, mletých mas, bramborové kaše, těstovin, rizota, omelet i na chléb s máslem. Ve sladkokyselém nálevu místo kaparů, na zdobení sladkostí, na sirup.
KOPŘIVA DVOUDOMÁ
● Na co je dobrá? Čistí organismus, pomáhá při chudokrevnosti, je močopudná, a tak je skvělá při zánětech močových cest a ledvinových kamenech, povzbuzuje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi.
● Použití: Místo špenátu, do polévek, nádivek, leča, nákypů, bramboráků... Skvěle chutná zapečená s pórkem a sýrem. Mladé výhonky před použitím spařte. V mrazáku vám vydrží i rok.
ČESNEK MEDVĚDÍ
● Na co je dobrý? Pomáhá na dlouhodobé kožní choroby, snižuje krevní tlak, reguluje činnost žaludku a střev, působí proti ateroskleróze, pročišťuje ledviny.
● Použití: Listy (pozor na podobnost s jedovatými listy konvalinky!) místo špenátu namíchejte napůl s kopřivou. Chutná na chlebu s máslem i tvarohem, jako koření do polévek.
PAMPELIŠKA
● Na co je dobrá? Snižuje hladinu cukru v krvi, harmonizuje metabolismus, pomáhá při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči, čímž zlepšuje zažívání.
● Použití: Mladé lístky nasekejte do salátů, očištěné a pokrájené mladé kořínky můžete dát do polévek i rizota, květy na pampeliškový med.
POPENEC BŘEČŤANOVITÝ
● Na co je dobrý? Při kašli a zahlenění, na průjmy, jako podpůrná léčba při ledvinových kamenech. Upravuje trávení, podporuje chuť k jídlu, na pročištění krve.
● Použití: Mladá nekvetoucí nať či měkká kvetoucí nať na chléb s máslem, jako špenát, do polévek, omelet, bramborového salátu, nádivek, pomazánek, mletých mas, omáček. Sušenou natí kořeníme celý rok.
FIALKA – VIOLKA VONNÁ
● Na co je dobrá? Na odkašlávání a odhlenění, pomáhá při revmatismu, má močopudné účinky, urychluje hojení ran.
● Použití: Květy do salátů, do rýže, do octa na saláty (květy vhodíme do vinného octa), fialkové květy kandované v cukru na zdobení sladkostí.