Ideální doba pro zasazení karafiátů, chryzantém a fuchsií! Jsou jedlé a léčivé!

Begonie, chryzantémy, fuchsie, karafiáty či macešky nemusíme jen obdivovat. Jsou totiž jedlé a navíc velmi zdravé. Chcete vyzkoušet jedlé květy jako chutnou a luxusní ozdobu salátů, dortů či zákusků? Je nejvyšší čas nakoupit semínka, hlízy a začít zahradničit.
Jedlé květy obsahují cenné látky s ochrannými či dokonce léčivými účinky. Jde zejména o silné antioxidanty či flavonoidy, které likvidují škodlivé volné radikály poškozující buňky. Pomáhají při nemocech srdce a cév, diabetu.
„Obsahují také řadu látek zlepšujících trávení. Jako příklad lze uvést látky dodávající příjemnou nahořklou chuť – mečík, artyčok, pampeliška, štěrbák, čekanka,“ uvádí ve své práci profesor Karel Kopec ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici.
Varování odborníků!
Odborníci nedoporučují jíst bez podrobné znalosti neznámé květy. K jídlu se nehodí květiny prodávané jako okrasné, byly hnojeny a stříkány chemickými látkami. Některé jedlé květy mohou způsobovat u citlivých lidí alergie.