Alergie na pyl a prach - Chudák Petra: Celý rok jsem nemocná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Alergie na pyl a prach - Chudák Petra: Celý rok jsem nemocná!

Petra Dvorská
Petra Dvorská (Aha! – Martin Přibyl)

Kýchání, opuchlý obličej, nekonečné smrkání, pálení očí i kůže. Takové jsou projevy alergií, které trápí čím dál tím více lidí. Jednou z nich je i Petra Dvorská (21) z Prahy. S prvními rozkvetlými keříky jí začíná doslova peklo na zemi.

Petra totiž patří do skupiny lidí, kteří jsou alergičtí nejen na pyly, ale také prach a určité druhy ovoce. „Už v dětství jsem měla problémy s dýcháním, pamatuji si, jak mě rodiče posílali k moři a na ozdravné pobyty. Také jsem nesměla vajíčka kvůli žloutku a med, po tom jsem se vždycky osypala,“ svěřila se Aha! Petra Dvorská. Její problém přitom potravinami nekončí, ale spíše začíná.

„Jsem alergická v podstatě na úplně všechny pyly. Když mi lékaři dělali vyšetření, tak zjistili, že mé tělo reaguje jak na jarní pyly, tak na letní i podzimní, zkrátka na všechny druhy pylů. Navíc k tomu detekovali plísně, prach i exotické ovoce. Nemocná jsem tak prakticky celý rok,“ povzdechla si Dvorská. „Ani v zimě to není lepší, protože většinou chytím chřipku a dvakrát nastydnu. Při pobytu v místnosti jsem zase velmi citlivá na prach,“ postěžovala si studentka.

Dočasný efekt

Léčebných postupů vyzkoušela několik, ale ani jeden nepřinesl kýžené výsledky. „Doktoři mi řekli, že je to normální, že tím trpí spousta lidí, dostala jsem předepsaný zyrtec a na vyrážku kalciovou mastičku. Moc to ale nezabírá, efekt je jenom dočasný,“ vypravuje studentka.

Zároveň upozorňuje, že jí stejně jako řadě dalších alergiků pomáhá pobyt u moře. „Vyrážka mi tam zmizí nejpozději do tří dní a citelně lépe se mi dýchá. Nevím, zda je to slanou vodou, nebo změnou prostředí, ale senná rýma mě opouští prakticky okamžitě a nejsem ani nateklá,“ říká Petra Dvorská.

Většinu života ale tráví ve městě a zde se s alergií zkrátka musí utkat. „Snažím se vyhýbat dopravě po povrchu a hodně po Praze cestuji metrem. Na romantické jarní procházky můžu zapomenout. A když už musím chodit venku, tak raději večer nebo po západu slunce,“ přiznává mladá dáma.

Co je alergie?

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na zcela neškodné látky. Zatímco zdravým neškodí, u alergiků způsobují známé obtíže – od kýchání a rýmy přes ekzémy až třeba po průjmy.

Jak se léčí alergie?

Léky

Léky se podávají buď ve formě tablet, nebo roztoků. Velmi účinná je také léčba aplikovaná přímo na sliznici nosu. „Její hlavní výhodou je rychlý nástup účinku. Zároveň nejméně zatěžuje organismus,“ říká lékařka Ester Seberová.

Jednotlivé skupiny léků se liší svým mechanismem účinku a je třeba odlišit zejména léky k akutnímu odstranění obtíží a léky soustavně dlouhodobě podávané k zabránění rozvoje onemocnění. Který lék a jak užívat se dozví pacient na základě výsledků alergologického vyšetření od svého lékaře. V případě nouze je možné některé léky k akutnímu použití i zakoupit bez předpisu, ale lékaři varují před jejich dlouhodobým užíváním bez lékařské kontroly.

„K nejčastěji užívaným lékům při léčbě alergické rýmy patří antihistaminika, topické nosní steroidy, kromony, dekongestiva a antileukotrieny u pacientů, kteří mají zároveň astma. Příznivý vliv mají i solné roztoky k výplachům nosu,“ dodává lékařka.

Imunoterapie – alergenová vakcína

„Její podstata spočívá v regulovaném přívodu alergenu přímo do organismu s cílem navodit toleranci tohoto alergenu,“ vysvětluje doktorka Seberová. Touto metodou neléčíme jen alergickou rýmu, ale i celkově alergii v celém organismu.

Co můžete udělat sami?

U každého alergika je důležitá prevence kontaktu s alergeny, na které je přecitlivělý. Existují dlouhé seznamy doporučených postupů. Tyto jsou vhodné pro alergiky na roztoče.

Měňte ložní prádlo jedenkrát týdně a perte jej při teplotě minimálně 60 °C.

Používejte matracový chránič.

Odstraňte z pokojů koberce.

Utírejte prach z nábytku dvakrát týdně.

Stírejte podlahu vlhkým hadrem.

Ošetřete mrazem plyšové hračky (ponechte je 24 hodin v mrazničce při teplotě minimálně –15 °C).

MUDr. Ester Seberová: Alergie je základ pro astma!

Přestože by se mohlo zdát, že tyto dvě nemoci spolu až tak nesouvisí, opak je pravdou. Často podceňované »banální« onemocnění alergickou rýmou představuje ve skutečnosti závažné riziko pro rozvoj astmatu.

Samotný průběh onemocnění a případný rozvoj astmatu je z počátku dán především genetickou výbavou člověka a je tedy do jisté míry dědičný. Až pak přichází na řadu ovlivnění prostředím, ve kterém člověk žije. „Riziko rozvoje astmatu u pacientů s alergickou rýmou je až 4x vyšší než u pacientů bez rýmy,“ říká MUDr. Ester Seberová z Alergologické ambulance v Plzni.

Alergickou rýmu a s ní spojené projevy lidé často podceňují. „Traduje se, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. To ale neplatí v případě rýmy alergické, která, pokud není léčena, může později způsobit vážné zdravotní potíže,“ dodává doktorka Seberová.

„Alergickou rýmu můžeme rozdělit podle období výskytu na celoroční a sezonní, nebo podle délky trvání na trvalou a občasnou. Důležitá je intenzita příznaků, která může být mírná, středně těžká nebo těžká – podle toho, jak zasahují do spánku a denních aktivit pacienta,“ upřesnila lékařka.

Projevy alergické rýmy přicházejí většinou nečekaně. „Stačí krátký kontakt s alergenem a během několika minut se rýma spustí. Stejně rychle, jako se příznaky objeví, mohou při odstranění alergenu odeznít. Alergeny vyvolávající nosní obtíže venku jsou nejčastěji pylová zrna a spory plísní. V interiérech k významným alergenům řadíme roztoče a různé částečky zvířecích či hmyzích těl,“ vypočítává doktorka Seberová.

Ačkoliv alergická rýma život pacienta neohrožuje, má značný dopad na kvalitu jeho života.

Víte, že...

…slovo »alergie« přivedli na svět lékaři Béla Schick a Clements von Pirquet v roce 1906, když zaznamenali, že někteří pacienti jsou přecitlivělí na neškodné látky, jako je prach nebo pyl?

…ze statistik Světové zdravotnické organizace vyplývá, že až 20 % lidí trpí alergickým onemocněním?

…až 70 % astmatiků má současně alergickou rýmu, zatímco nejméně polovina pacientů s alergickou rýmou má astma nebo alespoň zvýšenou reaktivitu průdušek?

…u některých alergiků se mohou v době alergické reakce objevit i poruchy čichu, bolesti hlavy, únava, ospalost a další celkové příznaky, které jsou mnohdy podobné chřipce?

Autor:  ajd

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.