Deprese - Kateřina z Prahy: Nemoc odhalila kopřivka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Deprese - Kateřina z Prahy: Nemoc odhalila kopřivka!

Paní Kateřina svou otevřenou zpovědí určitě pomůže řadě lidí.
Paní Kateřina svou otevřenou zpovědí určitě pomůže řadě lidí. (Aha! – Marek Pátek, ara)

Dědičnost, dlouhodobý stres, nahromaděné problémy i silné trauma; to vše může vést k depresi, závažnému psychickému onemocnění. Přijdemeli o blízkého člověka, je smutek pochopitelný.

U deprese ale odůvodněná příčina sklíčenosti často chybí. Neléčená deprese sužuje nemocného různě dlouho a vrací se. U vážných forem je značné nebezpečí sebevraždy, ročně ji v Česku 1600 lidí dokoná.

To, že je Kateřina z Prahy vážně nemocná depresí, zjistili lékaři před deseti lety. „Přišlo se na to v roce 2002 přes kopřivku. Alergologové si s ní nevěděli rady. Až mne potom lékařka, homeopatka, dlouze vyzpovídala. Poslala mne na psychiatrii s tím, že původ kopřivky vidí v psychice,“ líčí Kateřina.

Smrt maminky

„Bylo to rok poté, co mi zemřela maminka, na kterou jsem byla fixovaná,“ upřesňuje. „Moje onemocnění je nejspíš i dědičné, maminka se léčila s endogenní depresí,“ říká Kateřina. Po vyšetření na psychiatrii lékař konstatoval, že jde skutečně o depresi. Kateřina začala brát léky, ale ne systematicky. Nyní ví, že se u ní depresivní projevy objevovaly už dříve.

Drama v metru

„To žil ještě tatínek. Bylo to v době otevření trasy metra B. Tatínek, architekt, naplánoval, že se po nové trase projedeme a prohlédneme si moderní stanice,“ vzpomíná Kateřina. Nastupovali na Můstku; každý krok byl pro ni utrpením, bála se, měla chuť utéct. Ve vlaku se modlila, aby už byli na konečné a ona mohla vystoupit. Dodneška metrem nejezdí. Přidávaly se další problémy, například krátké výpadky paměti.

Bála se i doma

Po dvou letech vše vyvrcholilo sociální fóbií. „Trpěla jsem permanentní úzkostí, bezdůvodným strachem,“ popisuje Kateřina typické příznaky choroby. „Došlo to tak daleko, že když manžel odešel z bytu, do čtvrt hodiny jsem mu volala, aby se vrátil, že se šíleně bojím.“ Bála se v davu lidí i sama. „Bylo to peklo. Nedokázala jsem vyjít z domu třeba čtrnáct dní, měla jsem závratě. Cítila jsem obrovskou úzkost,“ popisuje těžké stavy, které ji sužovaly. Úzkosti byly horší, když se začalo stmívat. „Nebyla jsem schopná být mezi lidmi. Šli jsme třeba s mužem na koncert. Ve frontě v šatně jsem měla pocit, že se na mne všichni dívají a že mi od nich hrozí nebezpečí,“ líčí Kateřina. Odešli tedy domů.

Pomohly léky

„Když už jsem začala být doslova »nepoužitelná«, doktor mi nasadil různé druhy léků. Časem jsem se trochu srovnala,“ říká Kateřina. Začala chodit na psychoterapie. Nyní pravidelně dochází pro léky k psychiatrovi, kde vždy probere, co ji tíží. „Od roku 2005 jsem si netroufla léky vysadit: pokud jsem tak předtím učinila, byť jen na pár dní, okamžitě jsem to pocítila. Bojím se, aby se ty hrozné stavy nevrátily,“ uvádí Kateřina.

Vězení na toaletě

I přesto, že užívá léky, se projevy deprese někdy objeví. „V létě ve Španělsku za mnou zapadla zástrčka dveří toalety. Nešlo se dostat ven; zpotila jsem se, zrudla, udělalo se mi zle, nemohla jsem dýchat, všechno jsem měla uvnitř sevřené. Tep snad 180, no hrůza! Radši nevzpomínat,“ líčí stresující zážitek. „Deprese mne limituje v každodenním životě, bez léků zkrátka nemůžu normálně fungovat,“ uzavírá Kateřina.

Víte, že...

…s depresemi bojovalii známí lidé, např. Miloš Kopecký, Petr Muk, Iveta Bartošová, Ota Pavel, Ernest Hemingway, Andy Warhol, Vincentvan Gogh?

Příznaky deprese

PSYCHICKÉ…

➤ smutek, plačtivost, nízké sebevědomí, pocit beznaděje, nerozhodnost

➤ neschopnost radovat se

➤ nekonečné a bezvýsledné omílání myšlenek

➤ apatie či úzkostnost, chaotické jednání

➤ nevysvětlitelný strach, úzkost, obavy

➤ hypochondrie, sebevražedné myšlenky (až 70 % nemocných; 15 % lidí sebevraždu spáchá)

➤ nechutenství, hubnutí či přejídání se, zácpa, nezájem o sex

TĚLESNÉ…

➤ bolesti hlavy

➤ pocit bušení srdce

➤ bolesti na hrudi

➤ závratě

➤ pocity dušnosti

➤ zažívací obtíže

Kde hledat pomoc

PSYCHIATR: Většina psychiatrů má smlouvy s pojišťovnami. Doporučení od praktického lékaře není třeba. Při zdůraznění závažnosti stavu se lékař pacientovi věnuje obvykle i bez objednání.

PSYCHOLOG NEBO PSYCHOTERAPEUT: Pomůže při lehčím typu deprese. Objednání bývá nutné, ptejte se na platby. Mnoho psychologů nemá s pojišťovnami smlouvy a platí se u nich v hotovosti. V každém větším městě najdete bezplatnou psychologickou pomoc.

PRAKTICKÝ LÉKAŘ: Pomůže s lehčími stavy či vás doporučí ke specialistovi.

INTERNETOVÉ BEZPLATNÉ PORADNY, TELEFONICKÉ LINKY DŮVĚRY: Některé jsou v provozu nonstop, některé mají specializaci. Nemusíte se představit ani říkat, odkud jste, mluvit můžete o čemkolI.


Psychiatr MUDr.  Jan Cimický: Trpí maminky na mateřské i senioři!

„Pacientů s depresí rapidně přibývá,“ říká MUDr. Jan Cimický (na snímku) z ordinace Modrá laguna. 

Nejčastěji postihuje lidi středního věku. Spouštěcím mechanismem bývá nakupení problémů, které člověk přestává zvládat. „Léčíme pacienty, kteří nejsou schopni plnit své ekonomické závazky, ženy na mateřské, ocitající se v jisté izolaci, ty, kteří ztratili zaměstnání, i seniory, kteří jsou na hranici ekonomického životního minima,“ uvádí dr. Cimický.

„Stavy pacientů jsou způsobeny dlouhodobou zátěží, která je úplně vykolejí,“ říká známý psychiatr. Lidé se stále problematičtěji orientují v prostředí, kde žijí. Ztratili základní jistoty, jejich životní pilíře jsou vratké. „Mezi silně ohrožené profesní skupiny patří např. lékaři, piloti, pracovníci řízení letového provozu, novináři, učitelé, sekretářky i dělníci u pásu,“ popisuje lékař.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.