Spořicí dluhopisy: Takhle si stát půjčuje od lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Spořicí dluhopisy: Takhle si stát půjčuje od lidí!

Tyto papíry redakci stály 980 korun, za rok jí vydělají jen »dvacku«.
Tyto papíry redakci stály 980 korun, za rok jí vydělají jen »dvacku«. (Aha! – Martin Přibyl)

Ministerstvo financí od včerejška prodává spořicí dluhopisy občanům. Je to jen další způsob látání děravého státního rozpočtu. Pokud člověk nedisponuje statisíci nebo miliony, téměř nic na koupi nezíská.

Cenné papíry jsou k dostání v celkem 378 pobočkách České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky. Ministerstvo nabídne tři druhy dluhopisů se splatností jeden rok a pět let, cena je 1 Kč za dluhopis, minimální objednávka je ale 1000 ks.

„Nominální hodnota jednoho dluhopisu činí 1 korunu, vlivem zaokrouhlení je proto efektivní daň nulová,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Ten si po prvním dni může mnout ruce. ČSOB už v prvních hodinách přijala 300 objednávek (za dvě miliardy korun), v ČS měli dokonce 330 a v KB 250 objednávek.

Peníze ministerstvu lidé mohou »věnovat« do 1. listopadu, to pak dluhopisy fakticky vydá 11. listopadu.

Takhle dluhopisy nakoupíte

Deník Aha! vyslyšel výzvu ministra financí a na zkoušku si koupil dluhopisy. Konkrétně investoval do 1000 kusů na jeden rok 980 Kč! Po roce si tedy na své konto připočte zisk 20 Kč. Pokud o tom uvažujete také, přečtete si, jak nákup probíhá.

Redaktor Aha! navštívil pobočku banky. Jenže už na přepážce se setkal s překvapeným výrazem bankovní úřednice, která po telefonu zjišťovala, kam jej má poslat. Po chvíli se ocitl u poradkyně o patro výš. „Jste první. Pozvu si kolegu, měli jsme sice školení, ale pro jistotu…,“ řekla Hana Petráková.

Investiční specialista Ondřej Vávra dorazil takřka okamžitě. Kolegové se spolu radí o každém kroku, ale během čtvrt hodiny z tiskárny vyjíždí pětistránková smlouva, čtyřstránkové informace o podmínkách a strana žádosti o úpis (dluhopis to bude až po 11. listopadu).

A také složenka, kterou redaktor zaplatí v pokladně zpět o patro níž. Zisk z této varianty bude tedy mizivý, za 20 Kč pořídíte 8 rohlíků, čokoládu nebo krabicové víno, ale ten pocit, že jste snížili státní dluh…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.