Výmluva na osobu blízkou končí! Jenže Češi už mají v rukávu další trumf... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Výmluva na osobu blízkou končí! Jenže Češi už mají v rukávu další trumf...

Mají policisté usnadněnou práci? Zřejmě jen zdánlivě...
Mají policisté usnadněnou práci? Zřejmě jen zdánlivě... (lustrační foto Aha! – Dan Černovský, ČTK – Stanislav Peška)

Zatímco novela silničního zákona, která má omezit možnost výmluvy na osobu blízkou, bude platná až od roku 2013, už nyní mezi řidiči kolují fígle, jak se z trestu vylhat...

Zákon zavádějící odpovědnost majitele za vozidlo se vládní koalici podařilo prosadit navzdory protitlaku senátorů, minulý týden jej svým perem podepsal i prezident Václav Klaus.

Novela počítá s tím, že pokud vaše auto jelo rychle, nebo se dopustilo přestupku, trest jde na vrub vám jako jeho majitelům. Dosud jste se mohli chránit výmluvami na osobu blízkou a vyváznout bez pokuty.

Podle novely bude pokuta udělena vždy – buď viníka vyzradíte, nebo ji zaplatíte sami, a to až do výše deseti tisíc bez ztráty bodu. Jenže silniční piráti už našli mezery v zákoně, které jim umožní se pokutě zaručeně vyhnout.

A fígle si nenechávají jen pro sebe. Podívejte se, jaké rady si navzájem neukáznění řidiči na internetu dávají...

5 výmluv, na které může být novela krátká

Výmluva č. 1

Hříšník tvrdí, že auto měl půjčené cizinec, nejlépe z nějaké exotické země (např. Joseph z Keni). Úřad ho tak musí najít, předvolat a vyzpovídat. Tím se přestupkové řízení protáhne a v podstatě promlčí – policisté mají na objasnění pouze jeden rok.

Výmluva č. 2

Majitel vozidla ve vysvětlení uvede jméno jiného člověka (např. kamaráda), který však už výmluvu na osobu blízkou využít může. K odpovědnosti bude stát totiž volat právě jen majitele. Tohoto problému jsou si politici vědomi. Tvrdí, že pokud se to bude často zneužívat, zřejmě ještě zákon doplní.

Výmluva č. 3

Majitel půjčil vůz osobě A, ta ho ale svěřila osobě B, která ho zas načas přenechala osobě C… A tak dál a donekonečna. Policisté mají na rozpletení případu rok, je tedy pravděpodobné, že to nestihnou.

Výmluva č. 4

Vlastník auta prohlásí, že byl opilý, a tak se nechal odvézt asistenční taxislužbou, která se postarala i o jeho auto. Jenže kvůli opilosti si nepamatuje, o jakou firmu se jednalo.

Výmluva č. 5

Řidič vozu napíše policii dopis, v němž vysvětlí, že měl zažívací potíže a tak musel přidat, aby neznečistil firemní auto. Zdá se vám to absurdní? Toto vysvětlení skutečně před půl rokem při překročení rychlosti použil brněnský podnikatel Jan Vébr a... uspěl!

Dopravní expert ale varuje: Výmluvy jsou podvod, měly by se trestat!

Novela silničního zákona je prý dobře připravena, záleží ale na tom, jak její plnění budou policisté a úředníci vyžadovat. „Často bohužel bývají na straně těch, kteří dělají přestupky,“ řekl v rozhovoru pro Aha! Petr Moos (na snímku) z Dopravní fakulty ČVUT.

Mohou lidé novelu zákona obcházet?

„Zákon je docela dobře zformulovaný. To, že se jeho naplnění někdo pokusí vyhýbat, je možné považovat za podvod. A tak by to měli policisté i postihnout.“

Budou tak ale postupovat?

„V České republice je vymahatelnost zákona bohužel velmi špatná. Můžete tu dělat podvody a při tom požadovat, aby vám prokázali úmysl podvádět. Takhle to přeci ale nejde. Právníci a legislativci musí postupovat podstatně tvrději a nebýt na straně přestupců. Měli by chránit ostatní účastníky silničního provozu před takovými lumpy.“

Takže takové výmluvy můžou řidičům projít?

„Je to věc přístupu. Když se k věci vymahatel práva postaví lajdácky, blahosklonně k přestupcům nebo pachatelům trestných činů, může být zákon zlatý, ale najde se vždy způsob, jak jej obejít. Bohužel žijeme ve společnosti, která si práva moc neváží.“

Ale už nyní výmluvy shazují novelu, která bude platit až od roku 2013...

„Podle mě by neměly procházet. Stát by měl žádat vlastníka vozu, ať za ruku k vysvětlení na úřadě přivede toho, komu auto půjčil. To on by měl dokázat, že přestupek není jeho práce.“

Přečtěte si
ganeph
11. 10. 2011 • 11:38

Ahoj Petře Moosi, je to už hezkých pár let, co jsme spolu sedávali v jedné kanceláři a já Tě, jakožto mladý inženýr, obdivoval pro Tvoji odbornou profesionalitu ... čas oponou trhnul a z Tebe je politik, který seká jednu botu za druhou. Věř mi, že před těmi třiceti lety bych ani za nic nevěřil tomu, že zrovna Ty budeš obhajovat (sic!) takovouhle sviňárnu, postavenou na neřešitelné situaci občana a presumpci viny. Sviňárnu, postavenou čistě účelově jako stroj na výběr peněz bez jakéhokoli ohledu na právo a obecnou spravedlnost. Petře, místo doporučování o vodění lidí za ruku na úřad se, prosím, vrať k tomu, co (snad ještě stejně dobře, jako tehdy) umíš - k teoretické elektronice. Jako politik jsi neuvěřitelný propadák, že Tě hanba nefackuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.