Šokující průzkum cen telefonování: Češi platí 13x víc než Rakušané! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šokující průzkum cen telefonování: Češi platí 13x víc než Rakušané!

„Znám jednu dívku, ta má dukáty, a tak mobil a tak mobil dostane od táty!“
„Znám jednu dívku, ta má dukáty, a tak mobil a tak mobil dostane od táty!“ (Profimedia.cz)

Nikde ve střední Evropě nestojí telefonování z mobilu tolik jako v Česku! Vzít přitom do ruky mobil, vyťukat SMS nebo číslo a volat je pro většinu z nás samozřejmé. Stejně jako placení účtů. Ty jsou však oproti těm v Polsku, na Slovensku či v Rakousku o stovky a tisíce vyšší...

Opravdu nejde o zanedbatelné částky. Z průzkumu, který si nechal zpracovat poslanec Jan Husák (TOP 09), vyplývají extrémní rozdíly. Např. česká matka na mateřské dovolené, pokud chce provolat 200 minut a poslat 100 SMS, musí vytáhnout z peněženky 650 korun. To stejná žena na Slovensku zaplatí podle nejlevnějšího tarifu 440 korun, polská 242 korun a žena v Rakousku dokonce jen 122 korun!

„Pokud by si všichni zákazníci v daných zemích vybírali svůj tarif jen podle nejnižší nabídky, byly by služby v České republice dokonce třináctkrát dražší než v Rakousku,“ uvedl poslanec Husák.

Nejlevnější, resp. finančně nejméně náročné tarify na trhu jsou pro studenty. I tak ale v Česku zaplatí studenti za 50 minut volání a stovku SMS přes 300 korun měsíčně, zatímco rakouští v přepočtu jenom 186 Kč!

A podobně je to i s manažerskými tarify. Zatímco český ředitel firmy musí vydat za volání tři a půl tisíce korun, rakouskému stačí 764 Kč, polskému pak 2170 Kč. Operátoři tvrdí, že ceny jsou vysoké kvůli nákladům na nové technologie. Česko přitom za většinou zemí v Evropě zaostává...

Češi platí jako mourovatí nejen za služby mobilních operátorů. Výrazně dražší jsou např. i oproti ekonomicky silnějšímu Německu potraviny (navíc mnohdy méně kvalitní) a značkové oblečení či elektroniku si řada z nás jezdí kupovat za hranice už dávno...

Levnější volání v ČR? Pořiďte si zahraniční »simku«!

Neuvěřitelné! Volání s českými operátory je tak nevýhodné, že se dokonce vyplatí pořídit si zahraniční SIM kartu a používat ji na volání po České republice.

Příkladem může být rakouský operátor Orange a jeho tarif Supernet Europa. Pokud si koupíte jeho »simku« a dáte si ji do telefonu v Česku, voláte sice v roamingu, ale zato superlevně!

Za 23,20 eura, v přepočtu 580 Kč, dostanete 300 volných minut volání a 1000 SMS po celé Evropské unii, tedy i v ČR. V rakouské síti navíc dalších 1000 minut volání a internet, to ale pravděpodobně nevyužijete.

Karta má sice některé nevýhody, například že vlastníte zahraniční číslo, ale i tak se na odchozí volání vyplatí. Například v Česku standardně zaplatíte za 250 minut a pouhých 250 SMS celých 950 Kč.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.