Zdraví v každé kapce aneb... Objevte rostlinné mléko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 1. prosince 2025

Svátek slaví Iva, zítra Blanka

Zdraví v každé kapce aneb... Objevte rostlinné mléko!

Zkuste mléčné analogy
Zkuste mléčné analogy (Shutterstock)

Přichází svátek, který může změnit vaše stravovací návyky! 22. srpen je Světový den rostlinného mléka. Je to výzva k objevení světa chutí a možností, které rostlinné nápoje nabízejí. Jestli chcete jíst zdravěji, cítit se lépe a udělat něco pro planetu, je ten správný čas!

Místo kravského

Rostlinné mléko už dávno není jen okrajovou záležitostí pro alergiky. Stalo se alternativou kravského mléka, a to nejen pro vegany nebo laktózově intolerantní osoby. Je to zdravější volba pro každého, kdo chce snížit příjem živočišných produktů, zlepšit si trávení, nebo prostě jen experimentovat s novými chutěmi.

Proč sáhnout po rostlinném mléce?

Zdravější alternativa: Nižší obsah tuků, bez cholesterolu.

Pro laktózově intolerantní: Ideální řešení pro citlivé trávení.

Bohaté na živiny: Často obohacené o vápník, vitamin D a B12.

Udržitelnější volba: Nižší ekologická stopa než mléko živočišné.

Různorodost chutí: Široká škála druhů pro každou chuť.

Univerzální postup pro výrobu rostlinného mléka

Domácí rostlinné mléko si můžete i sami vyrobit a pohlídat složení. A často je to i levnější varianta. Základní postup je skoro pro všechny druhy stejný. Co potřebujete:

1 hrnek suroviny: mandle, ovesné vločky, mák, kešu... * 3 – 4 hrnky vody * Mixér a plátýnko (nebo jemné sítko) * Dochucení (volitelné): sůl, sirup, vanilka

Postup:

  1. Namočení: Surovinu nechte namočenou přes noc (cca 8 –12 hodin). Ovesné vločky stačí 30 minut. Poté vodu slijte.
  2. Mixování: Namočenou surovinu dejte s čerstvou vodou a dochucením do mixéru a mixujte 2 – 3 minuty.
  3. Cezení: Směs přeceďte přes plátýnko a důkladně vymačkejte, abyste získali co nejvíc tekutiny. Zbylou drť nevyhazujte! Můžete ji použít třeba do kaše, do pečení nebo na výrobu sušenek.
  4. Skladování: Hotové mléko nalijte do láhve a uchovávejte v lednici, kde vydrží asi 3 – 4 dny. Před každým použitím láhev protřepejte, protože se mléko může usadit.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry