Vánoce: Kefírové sušenky
POTŘEBUJETE: 100 ml Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí 280 g hladké mouky 50 ml oleje 1 vejce 1 lžičku kypřicího prášku 3 lžíce cukru
Nejprve v míse promícháme vejce s cukrem, přidáme olej, kefírové mléko a přisypeme prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Následně vypracujeme nelepivé těsto. Připravené těsto na sušenky rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 5 až 10 mm. Ten posypeme krupicovým cukrem po celé ploše, a ještě jednou přes něj přejedeme válečkem, můžeme posypat i směsí mletých oříšků a cukru nebo jemně strouhaným kokosem. Těsto ostrým nožem nakrájíme na stejně velké čtverečky a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky dáme péct na 10 – 12 minut do trouby při teplotě 180 °C. Tip: Sušenky můžeme hned po upečení obalit ve skořicovém cukru, nebo je slepovat džemem a přelít čokoládovou polevou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 48.