Obézního pacienta tahali jeřábem! Váží 336 kilo... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Obézního pacienta tahali jeřábem! Váží 336 kilo...

Převážení obézních pacientů je náročné.
Převážení obézních pacientů je náročné. (Foto čtenář Aha!, ČTK/V. Šimánek)

Těžkotonážního pacienta (41) museli z okna bytu ve třetím patře sundávat hasiči pomocí jeřábu. Váží 336 kilo! S následným přesunem do dodávky pak pomáhalo přes desítku statných hasičů.

Div se nemusela zbourat zeď. Když muže potřebovali záchranáři převézt do nemocnice, zavolali na pomoc požárníky. „Do speciálního vaku se už nevešel ani hasič, aby ho jistil,“ popsal svědek události. Poznamenal, že muž kvůli tloušťce nevychází z bytu skoro čtyři roky a stará se o něj matka. „Naše nosítka mají nosnost jen tři sta kilogramů, proto jsme požádali o tuto pomoc. Do nemocnice muže převážela hasičská dodávka se zdravotním doprovodem,“ upřesnil mluvčí záchranářů Prokop Voleník.

„Potvrzujeme, že jsme pacienta přivezli do chomutovské nemocnice,“ řekla Miloslava Kučerová z Krajské zdravotní nemocnice Ústeckého kraje. Postup, kdy prostorově náročné pacienty dostávají hasiči ven oknem, je podle ní běžný, ale ani pak není vyhráno. „Vybavení nemocnic nebývá konstruované na takovou hmotnost. Vyšetření obézních pacientů bývá komplikované,“ dodala ještě.

Čím dál větší problém

Podle Voleníka obézních pacientů přibývá. Situace začíná být opravdu na pováženou. „Ve zdravotnictví se obezita stává problém číslo jedna. Mnohdy až na místě zjistíme, že potřebujeme technickou pomoc hasičů nebo městských strážníků,“ říká mluvčí záchranářů.

Oddělení XXL

Lůžka, která unesou půl tuny, speciální závěsný systém... Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze jsou na obézní pacienty připraveni. Ve středu otevřeli novou jednotku intenzivní metabolické péče nazývanou centrum XXL. „S morbidně obézními pacienty muselo manipulovat i třeba deset sester, nyní to díky tomu závěsnému systému zvládnou dvě,“ libuje si lékařka Jarmila Křížová. Rekonstrukce vyšla zhruba 100 milionů korun, část financovala EU.

Víte, že...

...chomutovská nemocnice má pro obézní pacienty speciální bariatrické lůžko na míru? Má nosnost 350 kilogramů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.