Před 85 lety začala nacistická okupace Čech, Moravy a Slezska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Před 85 lety začala nacistická okupace Čech, Moravy a Slezska

Emil Hácha a Adolf Hitler jednají.
Emil Hácha a Adolf Hitler jednají. (Foto Vojenský historický ústav, ČTK, VÚA)

Počátek Hitlerovy plánované likvidace českého národa, tak se černým písmem do historie zapsaly dny 14. až 16. března 1939. Tehdy, přesně před 85 lety, se na zbytku rozervaného Československa zrodil nacistický protektorát Čechy a Morava.

Československo do osudných březnových dnů již přes pět měsíců v rámci období tzv. druhé republiky snášelo ztrátu pohraničního území v důsledku Mnichovské dohody. »Malá, ale naše« říkalo se tenkrát v naději, že už nás Adolf Hitler nechá na pokoji, než byl 14. března 1939 Slováky z donucení vyhlášen fašistický Slovenský štát Jozefa Tisa a do Berlína na jednání se špičkami Německé říše pozván čs. prezident Emil Hácha.

„Nešlo o kolaboraci. Hácha doufal, že se mu podaří s nacisty vyjednat pokračování samostatnosti. Hitler a jeho špičky naopak pod pohrůžkou civilního bombardování a jiných zvěrstev požadovali obsazení zbytku českých zemí,“ řekl Aha! historik Karel Straka.

Němci pochodují Branou gigantů na první nádvoří Pražského hradu, aby se připravili na příjezd Adolfa Hitlera.

Brutálním jednáním zlomený Hácha poté, co se zhroutil a byla mu dána povzbuzovací injekce, 15. března 1939 kolem 4:00 podepsal dokument svěřující zbytek čs. státu »pod ochranu Velkoněmecké říše«. A tak nad ránem za sněhové plískanice vpadla německá vojska do českých zemí.

„Pro naprostou většinu Čechů to byl zprvu totální šok a bezradný smutek, který však záhy přerostl v odhodlání začít s odbojem,“ dodal historik. Kolem 16:45 dorazil autem z České Lípy přes Mělník do Prahy i Hitler. Šlo o jeho první a zároveň poslední návštěvu Prahy. „Poté se na Pražském hradě setkal se členy čs. vlády a na základě jeho nařízení byl na druhý den vyhlášen protektorát Čechy a Morava,“ uvedl Karel Straka.



Přečtěte si
pravlast
14. 3. 2024 • 13:17

A k výročí se před 35.lety přidalo pokračování " otázky konečného řešení ",to byl plán papá protektora Heydricha,kam po vítězné válce s nepohodlnými Slovany a stále to jede na (dost) plné pecky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.