Vypátrali esesáka ze Sachsenhausenu: Žil si jako milionář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Vypátrali esesáka ze Sachsenhausenu: Žil si jako milionář!

Gregoru Formankovi je 99 let.
Gregoru Formankovi je 99 let. (Foto Profimedia.cz)

Gregor Formanek (99) je na pohled neškodně vypadající důchodce. Muž opírající se o hůlku má ale velký podíl na zvěrstvech druhé světové války, když se v mládí neostýchal připojit k mučení a vraždění nevinných v nacistických koncentrácích!

Jde pravděpodobně o posledního žijícího a souzeného strážce koncentračního tábora vůbec, k »esesákům« se vyučený cukrář Formanek připojil jako devatenáctiletý v roce 1943. Ač jeho příjmení zní česky, je rodákem z Rumunska od města Arad na rumunsko-maďarském pomezí. Reportéři britského listu The Sun ho nyní vypátrali v jeho bytě v hodnotě přes 11 milionů korun na předměstí německého Frankfurtu. Ke své minulosti se příliš nezná. „Prvně mi řekněte, kdo jste vy?“ reagoval, když byl reportéry konfrontován s dotazem, co jim poví o své kariéře v SS. Dál už neřekl nic. „Nemluvte o SS moc nahlas! Lidé se budou vyptávat, co se děje,“ napomínala je drze jeho paní.

Jeho sousedé si přitom mysleli, že jde o o bývalého manažera na penzi. „Děláte správnou věc, že tohle odhalujete,“ chválí The Sun lovec nacistů Efraim Zuroff z Centra Simona Wiesenthala. „Je to naprosto zásadní pro poučení a chápání dalších generací,“ přidává také Rosalyn Peakeová (66), jejíž židovský otec táborem prošel a přežil jen díky tomu, že lhal o svém věku. „Tvrdil, že je mu jen čtrnáct, i když byl o dva roky starší...“ Jako bývalý člen jednotek SS má nyní Formanek čelit obvinění z krutého zabití 3300 lidí v období od července 1943 do února 1945. Paradoxně na škodu je bývalému členu jednotek úmrlčích lebek jeho obstojné zdraví, neboť soudy se třemi jinými dozorci byly s ohledem na jejich zdraví zastaveny.

100 tisíc mrtvých

Koncentrační tábor Sachsenhausen byl založen v roce 1936 jako Hitlerův pokusný projekt s cílem masového vraždění. Během války zde zahynulo děsivou smrtí až 100 000 vězňů. Poslední přeživší Čech, který byl do tábora odvlečen po stávce vysokoškoláků 17. listopadu 1939, zemřel v roce 2019.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.